Nieuws

Nieuwsbrief 21 oktober 2016

bockstael-oproep3

Kunstwerk op Bockstaelplein
Het wijkcontract lanceert een oproep bij artiesten
De Stad Brussel is op zoek naar kunstenaars die een werk willen ontwerpen voor het Bockstaelplein. Laken verdient een indrukwekkend kunstwerk, een blikvanger, een statement. Daarom maakt de Stad er een groot budget voor vrij (144.000 euro). Er is natuurlijk meer nodig om van dit plein een écht plein te maken. Daarom pakken we met het wijkcontract Bockstael ook de openbare ruimte op en rond het plein aan.
Sinds ik schepen van wijkcontracten ben, wordt in elk wijkcontract plaats en geld vrijgemaakt voor kunst in de openbare ruimte. Binnenkort huldigen we achter de 5 blokken het bronzen beeld van Kendell Geers in (wijkcontract Bloemenhof). In wijkcontract Jonction komt de jury volgende week samen om te beslissen welke artiesten de eerste drie tunnels onder de Noord-Zuidverbinding onder handen mogen nemen. Volgende jaar volgen de drie andere tunnels. Elke Brusselse wijk verdient kwaliteitsvolle kunst. Het zorgt voor verrassing, voor ontroering, in het straatbeeld. Het prikkelt de nieuwsgierigheid van mensen die zelden of nooit met kunst in aanmerkingen tonen. Het maakt mensen trots op hun wijk. Het inspireert mensen om delen van Brussel te bezoeken waar ze anders niet komen.
Zowel Europese als niet-Europese artiesten, designers, architecten, of urbanisten kunnen deel nemen aan de oproep (alleen of in groep). Een kandidatuur insturen kan tot en met 21 november. Meer info vind je hier.
Wie meer wil weten over de andere projecten van het wijkcontract, is meer dan welkom op de algemene buurtvergadering op 26 oktober om 19.00 in de wijkantenne, Bockstaellaan 160. Daar overlopen we enkele andere projecten van het wijkcontract: de sport- en jeugdpool, de woningen, de crèche, de wijkbioscoop.
bockstael-initiatives
Nieuwe oproep voor burgerinitiatieven in de Bockstaelwijk
Het wijkcontract ondersteunt de wildste wijkdromen van bewoners
De afgelopen jaren hebben deze kleinschalige buurtprojecten al voor een bijzonder dynamiek gezorgd in het wijkcontract; en dit jaar willen we daar graag nog verder op bouwen. Het Feest van de erwtjes, het Bookswapsalon, de mozaïekjes op straat, … de Bockstaelwijk kan rekenen op zeer geëngageerde bewoners die graag mee de handen uit de mouwen steken om van hun buurt een hechtere wijk te maken. Een wijk waar mensen zorg dragen voor elkaar, én voor hun straat. Zij hebben er mee voor gezorgd dat het wijkcontract ‘leeft’. Dus bewoners, laat jullie ideeën en inspiratie nog maar eens goed gaan, want dit is de laatste editie. Meer info. Vanaf 2018 breekt een nieuwe fase in het wijkcontract aan, dan starten de werven.

bxl-park

Gezocht: uitbater voor een nieuwe parkbar
Wie blaast de kiosken in het Warandepark nieuw leven?
De Stad Brussel zoekt iemand om de kiosken in het Warandepark uit te baten. Die staan al veel te lang leeg en dat is zonde. Deze zomer was bar Elisa zowat de tofste plek van Brussel, maar er kan zeker nog een fijne parkbar bij! Heb je interesse? Een voorstel indienen kan tot 5 december 2016 ? Meer info.

hembeek

Bouw van Lendrik gestart
NOH krijgt nieuw sociaal en cultureel huis
Op 9 oktober heb ik samen met tal val ‘excellenties’ de eerste steen gelegd van Lendrik in Neder-Over-Heembeek. Dit gebouw wordt de nieuwe thuis van het gemeenschapscentrum, het lokaal dienstencentrum, het dagverzorgingscentrum en de Nederlandstalige bibliotheek. De naam werd gekozen door een Heembeekenaar. Lendrik belooft een heel levendige plek te worden, een open huis met sterke muren en een groot hart. Een plek waar iedereen welkom is. Door samen te huizen onder één dak, kunnen de verschillende partners nog beter samenwerken. Heembeek mag trots zijn, en Bert Anciaux mag héél trots zijn: hij is immers de bezieler van deze plek. De werken zouden eind 2017 klaar moeten zijn.

discovery-walk

Discoverywalk in Laken
Een geslaagd voorbeeld van een cultureel project ondersteund door het lokaal cultuurbeleid
Deze foto geeft de sfeer weer van de Discoverywalk van het Odysseia Ensemble. Klassieke muziek op wandel, van Bockstael tot tour & taxis. Dat is wat we met het lokaal cultuurbeleid van de Stad Brussel willen doen: muren opbreken, meer mensen op andere manier met kunst en cultuur in contact brengen, mensen met andere ogen naar hun wijk en naar Brussel laten kijken. Heb jij ook een ? Reageer op onze projectoproep!

bxl-universel

TIP = Bxl Universel
Deze tentoonstelling in de Centrale is absoluut de moeite waard!
BXL Universel is de nieuwste tentoonstelling van de Centrale, het centrum voor hedendaagse kunst van de Stad Brussel. BXL Universel schetst een warm portret van Brussel door middel van archiefdocumenten, filmpjes, foto’s en creaties van kunstenaars die er wonen en werken. Bij BXL UNIVERSEL vindt je zowel de folklore van Toone en Manneke Pis, als de rap van Stikstof en installaties van hedendaagse internationale artiesten als Kendell Gears die in Brussel een thuis vonden. Ik ging kijken bij de opening en ging met een blij hart en hoopvol gemoed weer naar huis. De tentoonstelling loopt nog tot 26 maart en het is bijzonder de moeite om eens een kijkje te gaan nemen! Meer info.

Nieuwsbrief 23 september 2016

NEWS
feestpocketpark
Feest van de Pocket Parks
Vrijdag 23 september tussen 16.00 en 20.00, aan de ‘Koninklijke Halte’ in Laken
De 4 pocket parks van Wijkcontract Bockstael krijgen steeds meer vorm. Er is de laatste maanden hard gewerkt: wandelingen, overleg met de buurt, participatieve ateliers … de grote lijnen staan op papier en de plannen worden nu verder in detail uitgewerkt. Elk pocket park kreeg een eigen identiteit en invulling. En dat verdient een feestje! Op vrijdag 23 september nodigen we de buurt uit voor een aperitief in het Pocket Park ‘Koninklijke Halte’ (met zicht op het treinstationnetje van de koning). Breng zeker ook uw kindjes mee, en wees voorbereid op enkele bijzondere ‘special guests’ en fijne muziek.

brecht
Brecht Evens tekent feeëriek landschap voor Bloemenhofwijk
De bestaande ramen worden verwerkt in de 600m² g rote stripmuur

Maandag heeft de gemeenteraad het ontwerp van Brecht Evens voor een stripmuur in de Bloemenhofwijk goedgekeurd. Het wordt een dromerig landschap, met veel bomen en groen, sprookjesachtige dieren en de zee op de achtergrond. Brecht hield rekening met de raamkaders in de muur en verwerkte ze o.a. in de toren van een omwalling. De stripmuur strekt zich uit over 3 muren en wordt één van de grootste stripmuren van de Stad (bijna 600 m²). Striptekenaar Brecht Evens is een van onze meeste getalenteerde jonge stripmakers (www.brechtevens.com). De stripmuur komt vlak bij de 5 blokken, boven een collectieve tuin/speelparkje in de Groot Sermentstraat (straat en groen worden heraangelegd door wijkcontract Bloemenhof).

C’est arrivé près de chez vous


rolstoelap
Rolstoelrace in wijkcontract Jonction
Oud en jong tonen het belang van goed aangelegde straten aan

Al eens geprobeerd om je in een rolstoel een weg door Brussel te banen? Absoluut geen evidentie, met al die drempels, kasseien, smalle voetpaden en losliggende tegels. Ter ere van de week van de mobiliteit organiseerden Dagcentrum Delta en OCMW-rusthuis Ter Ursulinen woensdag een ‘rolstoelrace’ om aandacht te vragen voor mensen die slecht te been zijn of in een rolstoel zitten. Vele Brusselaars op leeftijd willen nog graag buiten komen, maar de slechte staat van sommige straten vormt een hinderpaal. Niet alleen de bewoners van de rusthuizen rond de Noord-Zuidverbinding maar ook de kinderen uit de buurt testten het rolstoelparcours uit. Je kon er ook je foto laten nemen in een statig Orient-Express decor, nog een project van het wijkcontract Jonction!
gum
Gemeentehuis van Laken ‘kleeft’ nu ook aan de grond
Wijkcontract nodigt kauwgomkunstenaar uit naar Bockstaelwijk

Het wijkcontract haalde de Chewing Gum Man naar de Bockstaelwijk! Londens kunstenaar Ben Wilson beschildert uitgespuwde stukjes kauwgom en transformeert ze in minuscule meesterwerken. Bekijk ze hier. U herkent onder andere het oud gemeentehuis, het logo van het wijkcontract, en dat van de (zeer geslaagde) Zomer van Bockstael. Verbazingwekkend hoe hij iets vies omtovert in iets wat je graag wil aanraken en mee naar huis wil nemen. Het wijkcontract zet hard in op sensibilisering om van de Bockstaelwijk een minder vuile wijk te maken. Dankzij het wijkcontract zijn er ook extra straatvegers aan de slag in de buurt. Wilson was al eerder aan het werk op de Centrale Lanen. Bruzz maakte er toen deze fijne video over.
 
leef
Ga eens op bezoek bij de eerste leefstraat in Brussel
De bewoners van de Sint-Jan-Nepomucenusstraat maken van hun straat een verlengde van hun living
De eerste leefstraat van Brussel is ingehuldigd: een lampion-boom, een giftbox, een verticale
kruidentuin, een straat-twister, een living met bankjes, tapijten én piano, een indrukkende straatschommel die ook kan omgetoverd worden tot groot scherm voor openluchtfilmvertoningen … De bewoners van de Nepomucenusstraat en wijkcomité Alhambra hebben dit niet alleen zelf bedacht, ze hebben ook zelf de handen uit de mouwen gestoken. Het resultaat is verbluffend. Kinderen spelen op straat, buren komen buiten, slaan een praatje, voorbijgangers houden halt. De straat ‘leeft’ op. Deze leefstraat blijf tot 16 oktober, maar de komende jaren willen we meerdere leefstraten ontwikkelen in de Stad Brussel.

In Gent experimenteert men al een tijdje met leefstraten. Samen met Gent en nog enkele andere steden dienden we een dossier in bij de Europese Commissie, en voilà, vandaag ziet de eerste leefstraat in Brussel het licht. De bedoeling is om een soort van “levend stadslaboratorium” te creëren waar de bewoners nadenken over nieuwe vormen van samenwonen. Het gaat niet alleen over het weren van autoverkeer en het plaatsen van straatmeubilair en speelinfrastructuur, maar ook en vooral over het ontwikkelen van nieuwe banden en het versterken van de sociale cohesie. Bewoners claimen letterlijk en figuurlijk hun straat terug.

speelplein2
Prachtig nieuw speelplein voor Laken
Zaterdag werd deze laatste realisatie van wijkcontract Roodhuis plechtig geopend
Het is een prachtig cadeau voor de vele kindjes die op het Willemsplein spelen: ze kunnen nu ook terecht op het gloednieuwe speelplein Horizon (ingang via het Willemsplein, naast het Huis van Kind). Er is aan alle leeftijden gedacht: er is een soort speeltrein voor de kleintjes, een basket/voetbalveld voor de grotere kinderen en jongeren, en pingpongtafels voor … iedereen die graag pingpongt. Het plein maakt de link tussen het buurthuis, het Huis van het Kind, het Jeugdhuis, de crèche en de BRAVVO preventiedienst, die allemaal rond het pleintje liggen. Ze delen hun buitenruimte, het moet dé plek zijn waar iedereen samenkomt. Het ziet er alleszins fantastisch uit. Het speelplein is een realisatie van wijkcontract Roodhuis (net als de infrastructuur errond) en werd officieel ingehuldigd op 16 september.

Nieuwsbrief 22 juni 2016


cosy

Kinky & Cosy zetten Brussel op stelten
Nix tekent nieuwe aanwinst voor Brussels stripparcours in hartje centrum

De tweeling Kinky & Cosy maakt vanaf nu een zijgevel van het gebouw van de Socialistische Mutualiteit in de Bogaardenstraat onveilig. De tekening die striptekenaar Nix speciaal voor deze muur ontwierp, is bijzonder geslaagd. Met deze muur trekken we het stripparcours open naar een nieuwe generatie auteurs en maken we – naast onze klassieke Belgische stripfiguren- ook plaats voor andere, meer hedendaagse genres. Het fresco werd vanmiddag ingehuld.
Kinky & Cosy, hun namen beschrijven perfect de wereld waarin ze hun avonturen beleven. Ze zijn onbevangen en onbevreesd, en ze stellen een hoop vragen die niemand meer stelt. De meisjestweeling ontstond in de krant De Morgen, om daarna de wereld te veroveren. Vooral in Nederland en Frankrijk gingen er veel stripfans voor de bijl. Niet enkel hun albums zijn populair, ook de animatiefilmpjes vallen in de smaak. Naar het voorbeeld van de absurde Angelsaksische figuurtjes zoals de Simpsons of Beavis & Butthead is de humor van Nix bijtend, ontwapenend en soms ook absurd. De tekening die hij maakte voor ‘zijn’ muur, is een ironische interpretatie van het eeuwenoude adagio ‘Si vis pacem, para bellum’ (als je vrede wilt, bereid je dan voor op oorlog). Het slagveld bestaat uit spruiten en een gevallen pak frieten.
Vandaag telt het stripparcours heel wat klassieke Belgische striphelden. Het is de eerste keer dat er een muur gewijd wordt aan satirische humor genre cartoons. Zo willen we het parcours open trekken en meer variatie brengen in de stijlen en auteurs die aan bod komen. Uiteraard blijven we investeren in ‘traditionele’ striphelden: zo wordt er binnenkort een enorme muur aan de Smurfen gewijd. Maar het is belangrijk om ook nieuwe stripinvloeden hun plaats te geven in onze hoofdstad: het is net die rijkdom aan auteurs en figuren, hun originaliteit en hun constant zoeken naar vernieuwing, die de stripsector in ons land zo uniek en succesvol maakt.
De stripmuur heeft bijna 20.000 euro gekost. Drie artiesten van het schilderscollectief Urbana waren 4 weken bezig met de tekening aan te brengen op de muur.
pana
Buurt viert eerste realisaties van participatiebudget
Bewoners ontwikkelden eigen stadsmeubilair in de Sint-Rochusstraat

Vzw Chigaco ‘won’ het eerste participatiebudget (35.000 euro) en ging ermee aan de slag in de Alhambrawijk. Het jeugdhuis stelde een bijzonder divers team van ambassadeurs uit de wijk samen, die de hort op trokken om de rest van de buurt te bevragen. De eerste uitdaging lag in het creëren van een groepsdynamiek tussen deze mensen van verschillende leeftijden en achtergronden. De tweede in het bevragen van de wijk. Na een periode van aftasten, kreeg het project vorm. Er werd besloten het geld te besteden aan de herinrichting van het pleintje gelegen aan de Spaarstraat en Sint-Rochusstraat. De bewoners kozen voor een demonteerbaar voetbalterrein (‘panna’) dat kan opgeborgen worden in een straatmeubel/plantenbak, sfeerverlichting rond de zitbanken op het plein, en een infopaneel voor buurtnieuws. Recyclart en Zinneke werden ingeschakeld om het panna-meubel en de verlichting te creëren. We huldigen het vernieuwde pleintje in met een buurtfeest op vrijdag 24 juni om 20u30. Iedereen is welkom. Meer info.

5blokken
Nieuwe speel- en sporterreintjes voor Vijf Blokken
Ruimte rond sociale woonblokken onder handen genomen in afwachting van volledige renovatie
Op dinsdag 21 juni hebben we samen met de bewoners de nieuwe speel- en sportterreinen rond de Vijf Blokken ingehuldigd. De openbare ruimte rondom deze sociale huisvestingstorens werd onder handen genomen met middelen van het wijkcontract Bloemenhof. In samenspraak met de bewoners werd er gekozen voor nieuwe speeltuigen voor kindjes van verschillende leeftijden, sporttoestellen, extra groen, en een duidelijke identificatie van elke woontoren. De blokken kregen elke een eigen kleur en de naam en het adres werd er in duidelijke, sierlijke letters op geschreven. Het komt er nu op aan om alles goed te onderhouden: een aantal klimplantconstructies werden al beschadigd, we gaan op zoek naar groen dat wél werkt. Het spreekt voor zich dat de echte uitdaging van de Vijf Blokken in de woningen zelf ligt. De woontorens worden binnen enkele jaren volledig onder handen genomen. Om die reden werd de som die het wijkcontract investeerde in het opwaarderen van de sokkel beperkt; toch wilden we nu al iets doen om de leefomgeving van de bewoners te verbeteren, ook al is het maar voor enkele jaren.


parchis

Parchis: van bordspel tot stripmuur
Nieuwe fresco in Laken weerspiegelt het leven in en rond Parckfarm

Het park langs de oude spoorwegbedding L28 heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld als een enorme meerwaarde voor de buurt. Het park krijgt nu ook zijn eigen stripmuur. Met Parchis brengen we hulde aan de wijk en aan de dynamiek die zich in het park heeft ontwikkeld.
Het is een hele bijzondere muur geworden, waar fictie en werkelijkheid in elkaar overlopen. Parchis weerspiegelt op een humoristische manier het leven in en rond het L28 park en komt pas echt tot zijn recht als je vanuit het park, ter hoogte van Parckfarm, naar boven kijkt. Je herkent verschillende ‘typische’ elementen uit de buurt: de Jubelfeestbrug, de moestuinen, spelende kinderen en … een buur die het niet kan laten om te sluikstorten. Illustrator Peter Willems ontwierp de muurschildering. Het is een bewerking van de prent die hij eerder maakte voor een bordspel. Op vraag van buurtbewoners ontwierp hij in 2014 een soort lokale versie van mens-erger-je niet. Met die bordspel kan je ook ‘parchis’ spelen, een populair spel in Marokkaanse theehuizen. Zo werd zijn tekening een instrument om heel de buurt samen te brengen. Op vraag van de buurtbewoners krijgt deze tekening nu ook haar eigen monumentale stripmuur.
In tegenstelling tot de andere stripmuren van de Stad Brussel wordt de prent van Willems niet geschilderd, maar afgeprint op een reusachtig doek en opgehangen. Deze techniek werd eerder gebruikt voor de fresco van Robbedoes en de luipaardvrouw in de Kruisstraat in Elsene. Het is de eerste keer dat we deze nieuwe techniek toepassen in de Stad Brussel. Dit leek onze een goede gelegenheid, wat het was technisch niet eenvoudig om te schilderen op deze locatie. Bovendien is het een heel grote muur, het zou dus erg duur geworden zijn.
Je vindt de stripmuur aan de brug tussen het L28 park en het park van Tour&Taxis in Laken, op de Jubelfeestlaan ter hoogte van de Verhoevenstraat. Aan de rechterkant van de Jubelfeestbrug vind je de stripmuur van Titeuf. De inhuldiging vindt plaats op 25 juni om 18.30 tijdens ‘Meet zomer’. Iedereen welkom!
meet
[Meet Zomer]
Kom op 25 juni naar het zomerfeest van Nekkersdal en Parckfarm
Op zaterdag 25 juni zijn er heel wat redenen om te vieren: de kortste dag en de langste nacht van het jaar, het einde van het schooljaar en het begin van de zomervakantie. Tijd voor een feestje, dachten gemeenschapscentrum Nekkersdal en Parckfarm. Samen met verschillende lokale partners zetten ze een topprogramma op punt: ludieke culinaire workshops, jamsessies, initiaties, wandelingen, een concert en circusspektakel… En doorlopend een broodoven, zand & water, petanque of kubb, zomerbar & -bibliotheek… Bij zonsondergang schuiven we aan tafel voor de iftar, het avondmaal tijdens de ramadan, en om 18u30 vindt de feestelijke inhuldiging van stripmuur ‘Parchis’ plaats (meer hieronder). De feestelijkheden kaderen binnen de lokale 11juli-viering. Omdat vele partners op 11 juli al op vakantie zijn, hebben we er voor gekozen onze krachten te bundelen en één groot feest te organiseren op 25 juni, samen met wijkcontract Bockstael en Parckfarm. Iedereen is welkom vanaf 12 uur tot in de vroege uurtjes aan de serre van Parckfarm in het L28 park. Meer info.
bloem
De Zomer van Bockstael
Op 25 juni stelt het wijkcontract haar zomerprogramma voor
Het wijkcontract heeft heel wat in beweging gezet. Bockstael heeft zich ontpopt tot één van de meest bruisende wijken van Brussel. In juli en augustus surfen we verder op deze positieve golf. Bewoners en verenigingen sloegen de handen in elkaar en bieden u een rijk zomerprogramma aan: cultuur en spel, sport en feest. Op reis vertrekken is fijn, maar deze zomer genieten de thuisblijvers het meest! Op 25 juni stellen we tussen 14.00 en 18.00 met veel trots alle activiteiten voor in de wijkantenne (Bockstaellaan 160, Laken). Om 17.30 vertrekt er een fanfare richting park L28, want ook daar is het feest. Vergeet zeker niet om een exemplaar van de fantastische Bockstael-zomerbrochure mee te pikken. Meer info.

asd
Ans, schrans & dans
Zet alvast een kruis in uw agenda: op 27 augustus geef ik een feest
Niet alleen het begin, ook het einde van de zomer verdient een feestje. Wil u graag het zongebruinde vel komen showen voor uw kleurtje weer vervaagt? Bent u uw partner en kinderen beu en snakt u naar sociaal contact? Nog een keer goed zot doen voor de routine van werk/school weer begint? Ans, schrans & dans biedt verlossing met een werelds buffet, verfrissende drankjes en zwoele muziek. Voor 12 euro eet u à volonté & het aperitief wordt u aangeboden. De keuken is open van 12.00 tot 15.00 en van 18.00 tot 21.00. Daarna volgt het gedans. Alles gaat door in de schaduw van de Grote Markt, in het Sister Café, Vlees- en broodstraat 3 in 1000 Brussel. Alvast tot dan!

Nieuwsbrief 3 juni 2016


duivels
Rode duivels op bezoek in Harense school
Voetbal en sociaal engagement gaan hand in hand

Eind maart lanceerden de Rode Duivels samen met Ketnet een oproep naar alle lagere scholen in Vlaanderen en Brussel: zet je samen met je klas in voor een sociaal project in de buurt en krijg op vrijdag 3 juni enkele Rode Duivels over de vloer. Onder het motto ‘maak tijd voor anderen’ dienden heel wat lagere scholen een project in. Vijf onder hen kregen vandaag enkele Rode Duivels op bezoek. Basisschool Kameleon in Haren hoorde bij de gelukkigen. Ik heb vanmorgen heel veel blije gezichtjes gezien: Dries Mertens en Radja Nainggolan in de klas, dat maak je niet elke dag mee! Dit is wat voetbal hoort te zijn: een feest.
Naast de school bevindt zich het dagcentrum De Ark, een centrum voor volwassenen met een beperking. De afgelopen jaren was er al een samenwerking met de kleuters en de leerlingen van het eerste leerjaar. Op vrijdag 29 april organiseerde de school een groot EK-feest. In verschillende workshops werkten de leerlingen samen met de bewoners van de Ark. Op een slotmoment konden ze aan elkaar tonen wat ze die dag gedaan en gemaakt hadden.
horizon
 Horizon: nieuwe crèche in Laken 
75 nieuwe plaatsen voor Lakense kindjes
Deze nieuwe crèche voor maar liefst 75 kinderen op het Willemsplein in Laken werd ingehuldigd op 27 mei 2016. De crèche maakt onderdeel uit van het Wijkcontract Roodhuis (2008 – 2012). Naast de crèche kwamen er op dezelfde site ook nog een speelpleintje en 13 nieuwe woningen van het OCMW. Ondertussen zetten we onze inspanningen voor Laken verder in het wijkcontract Bockstael. Het hele programma van dat wijkcontract vindt je hier. Tijdens de zomer van 2016 zijn er tal van activiteiten voorzien voor de thuisblijvers. Ga gerust eens langs in de wijkantenne (Bockstaellaan 160) als je meer wil weten.

defo
Shake & Defo in Anneessens
Street art op maat van de wijk

Op 20 mei hebben we een Street Art kunstwerk ingehuldigd op de zijgevel van de Buurtwinkel. Graffitikunstenaars Shake & Defo zorgden voor een ontwerp dat perfect aansluit bij de tekening rond het sportterrein. De fresco van Isabelle, die voorheen deze muur sierde maar na 15 jaar sterk beschadigd was, krijgt een nieuwe plek in de Stad. Dit belangrijk -vrouwelijk!- strippersonage blijft dus zeker behouden in het stripparcours. Dank aan het team van de Buurtwinkel voor de goede samenwerking!

lapjes

Lakense lapjes
38 vrouwen maken samen kleurrijk patchwork
Hoe kan je de diversiteit van een wijk en de kracht van vrouwen samenbrengen in één prachtig wandtapijt? Het naaiatelier van Femma Quartier Laken is er in geslaagd. Ze lieten 38 vrouwen een lapje maken waarin ze hun eigen verhaal leggen, door de keuze van de stof, het patroon, wat ze er op naaien of schilderen. Alle lapjes werden samengebracht in één patchwork, alle verhalen uitgeschreven in een boekje. Het resultaat is verbluffend. Dit project werd ondersteund door het Wijkcontract Bockstael en het gemeenschapscentrum Nekkersdal. Bekijk hier de video.
Naamloos-1
De nacht van de Toekomst
Vrijdag 3 juni in de Beursschouwburg

Curieus organiseert ‘De Nacht van de Toekomst’, een avond geïnspireerd door stedelijkheid, van de schoonheid van de grootstad tot de scherpe randjes. Jonge mensen die de stad in woord en beeld gieten, krijgen een podium: fotografie, poetry slam, illustratie, muziek,… Met veel inspirerende cross-overs. Het stadsleven verbeeld door jonge talenten met een andere kijk op hun biotoop. Iedereen welkom! Meer info.

Nieuwsbrief 15 april 2016


hageltoren
Renovatiewerken Hageltoren van start
Wijkcontract Bloemenhof geeft nieuw leven aan industrieel erfgoed
De werken aan de Hageltorensite zijn begonnen! Dit pand in de Fabriekstraat wordt gerestaureerd via het wijkcontract Bloemenhof en omgebouwd tot wijk- en schoolinfrastructuur. Zo geven we een prachtig stuk patrimonium terug aan de stad, aan de wijk, aan de Brusselse jeugd.
De hageltorensite is een waardevol voorbeeld van de industriële bedrijvigheid rond het kanaal in de 19de eeuw. De smelterij dateert van 1832, de ondertussen geklasseerde hageltoren van 1898. De firma Pelgrims en Bombeeck maakte er jachtkogels (die hun kogelvorm kregen door van de toren in een koud bad te worden gegooid). Het is de laatst overgebleven Hageltoren in België, en één van de enigen in Europa (meer info over de geschiedenis van deze bijzonder plek).
De site begon steeds meer in verval te geraken. Met het wijkcontact brengen we hier verandering in. In Brussel, en zeker in de dichtbevolkte Bloemenhofwijk, is het cruciaal om geen ruimte te verspillen en leegstand te bekampen. We restaureren niet enkel de Hageltoren, we geven het gebouw ook nieuwe functies, een nieuw leven. Zo verbinden we verleden met toekomst en geven we een uitzonderlijk stukje industrieel erfgoed terug aan de wijk. De bewoners kunnen er binnenkort terecht voor een ruime waaier aan activiteiten. Er komt een theaterzaal voor voorstellingen en wijkinitiatieven (van 180 plaatsen), een foyer met bar, een sportzaal, een polyvalente zaal en een bibliotheek. Bovendien zal de site gebruikt worden voor de uitbreiding van het aangrenzende De Mot-Couvreurinstituut (5 klaslokalen en een leraarskamer).
De totale kostprijs van de restauratie wordt geraamd op 6.8 miljoen euro en de werken zullen een kleine twee jaar tijd in beslag nemen.
woorden
De kracht van het Beursplein vereeuwigen
Bij de heraanleg zullen boodschappen van Brusselaars verwerkt worden in het plein
Meteen na de aanslagen van 22/3 hebben we gezien hoeveel kracht er uitgaat van het autovrije Beursplein. Het plein groeide uit tot hét symbool van Brussel, waar mensen samenkomen om troost te zoeken, te rouwen, te zingen, boodschappen van hoop achter te laten. Slechts op een enkel onaangenaam moment werd de sereniteit van deze plek verstoord door heethoofden. De eerste krijttekeningen zijn al weggewassen door de regen, maar zelfs drie weken na de aanslagen blijven mensen zich verenigen en zich uitdrukken op het plein. Om de slachtoffers van de aanslagen blijvend te herdenken, maar ook om de veerkracht en de eenheid van de Brusselaars te tonen, heb ik voorgesteld aan het College om enkele achtergelaten boodschappen te verwerken in of op het plein dat binnenkort heraangelegd zal worden. Idealiter zijn het positieve, meertalige boodschappen die de kracht van het plein en Brussel demonstreren. Want als er iets gebeurt in Brussel, of het nu positief of negatief is, het is op het Beursplein dat de Brusselaars samenkomen. De diensten van het stadsarchief zijn alvast begonnen met het fotograferen en archiveren van de achtergelaten boodschappen.

bijen
Het feest van de bijen
Zaterdag 16 april opent het wijkcontract haar eigen bijenhotel

In het kader van het wijkcontract Bockstael openen we nu zaterdag een bijenhotel op het dak van de wijkantenne. Ja, u leest het goed, binnenkort kan u proeven van echte Bockstael-honing! Om 12.00 vindt de officiële inhuldiging plaats. Ook op het programma: twee lentewandelingen en de vernissage van een tentoonstelling over bijen. Tussen 10u en 16u is iedereen welkom in de wijkantenne Bockstael, Emile Bockstaellaan 160 in Laken. Meer info vind je hier.

mars
Mars tegen terreur en haat #tousensemble
Op 17 april om 14u verzamelen aan het Noordstation

De aanslagen van 22/2 hebben de Brusselaars in hart en ziel geraakt. Daarom organiseren verschillende verenigingen een mars tegen terreur en haat. Hiermee willen ze onze eenheid benadrukken, onze solidariteit tonen met de slachtoffers van de aanslagen en een krachtig signaal geven voor een solidaire samenleving. We verzamelen zondag om 14u aan het Noordstation.
bord
Grande Feest au Bord de l’eau
Aftrap zomeractiviteiten in het kader van het participatiebudget

Het bruist rond het Monument voor de Arbeid. Sinds maanden zijn bewoners en verengingen er aan de slag om van het pleintje een ontmoetingsplek voor de buurt te maken. Dankzij de middelen van het participatiebudget wordt deze plek verder ontwikkeld en ondervragen we de buurt over hoe zij hun wijk graag verder zien evolueren. Op zaterdag 24 april vindt het eerste grote wijkfeest van het jaar plaats. Vanaf dan is iedereen er elke zondag welkom voor een wedstrijdje voetbal, kubb, de zomerbar, een bbq en veel meer.
deweeg
Eindelijk nieuw gebouw voor De Weeg
Op donderdag 28 april om 14u huldigen we het nieuwe consultatiebureau van Kind en Gezin in
Ik nodig u van harte uit op de feestelijke inhuldiging van het nieuwe gebouw van De Weeg, een Brusselse antenne van Kind en Gezin. De Stad heeft er voor gezorgd dat
het consultatiebureau in de Noordwijk een nieuw onderdak kreeg, nadat het jarenlang slecht behuisd was. Voortaan kunnen zowel Franstalige als Nederlandstalige ouders en kinderen genieten van de beste zorg in een gloednieuw gebouw in de Nicolaystraat 7.

Nieuwsbrief 25 februari 2016


groen
60 bomen voor de Bloemenhofwijk
Wijkcontract zorgt voor extra groen en zuurstof in dichtbevolkte buurt
Bij het begin van elk wijkcontract wordt een grondige analyse gemaakt: wat heeft de buurt écht nodig? In de dichtbevolkte Bloemenhofwijk bleek er een grote nood te zijn aan groen en speelruimte. De projecten die we in de schoot van het wijkcontract hebben ontwikkeld, proberen aan deze noden tegemoet te komen. Doel was een radicale vergroening van de Bloemenhofwijk, en daar zijn we in geslaagd.
• Dankzij de projectoproep ‘aux arbres citoyens’ kregen verschillende groene bewonersinitiatieven financiële en praktische ondersteuning van de Stad: mini-parkjes, collectieve moestuinen, aanleg van bloembakken, …
• Daarnaast kregen heel wat huizen in de wijk een klimplant aan de gevel. De afgelopen jaren werden ongeveer 200 klimplanten aangebracht met ondersteuning van het wijkcontract.
• De groene golf in de Bloemenhof werd dus al ingezet, maar nu volgt de kers op de taart: er worden 60 bomen en een haag gepland in de wijk. Dit is een van de grootste boomplantacties in het stadscentrum ooit.

Zuurstof en rust

Deze 60 bomen zullen niet enkel het zicht van de wijk radicaal veranderen, ze zullen ook rust en zuurstof brengen in de Stad. Deze week verscheen er opnieuw een rapport waarin de slechte luchtkwaliteit van Brussel aangeklaagd werd. Naast radicale mobiliteitskeuzes heeft Brussel ook nood aan sterke vergroening waar mogelijk. Bomen verwijderen immers fijn stof uit de lucht. In de Bloemenhofwijk zetten we op dat vlak een belangrijke stap vooruit.
Een weldoordacht groen web

Dit grootschalig boomplantproject heet in het Frans ‘le maillage vert’. In het Nederlands kan je het nog het best beschrijven als een groot groen web, met vertakkingen over de ganse wijk. Bomen planten, het lijkt simpel, maar dat is het niet. Aan dit project is een lang participatief proces vooraf gegaan, en ook veel studiewerk: waar plaatsen we die bomen best?; waar moet de stoep verbreed worden?; waar laat de grond het toe?; waar helpt de boom de verkeerssituatie vooruit (op een plek waar bijvoorbeeld vaak fout geparkeerd wordt). Een hele puzzel, die gelegd werd door de verantwoordelijke ‘groene ruimte’ van het wijkcontract, samen met de technische diensten van de Stad en studiebureau Espace-Mobilités.
Er werd niet gekozen voor één type boom, maar voor een grote variëteit om de biodiversiteit te verhogen: magnolia’s, mispels, lijsterbessen,… De kleinere bomen vormen rijen langs de straat, op en langs trottoiruitstulpingen en parkeerplaatsen. De grotere bomen staan op zich: ze worden geplaatst op plekken waar meer ruimte en afstand mogelijk is, en markeren zo echt de straat of het plein (zoals de grote lindeboom in de Schootstraat). De stadsdiensten zijn reeds gestart met de aanleg van de boomperken, in maart worden de bomen geplant.

Een wijk in verandering

Ook enkele andere wijkcontractprojecten zitten in een uitvoerende fase of starten binnenkort: de Dolto-speeltuin werd vorig jaar helemaal vernieuwd; om en rond de sociale woningen van de Vijf Blokken worden drie nieuwe speelpleintjes gecreëerd; eind dit jaar beginnen de werken aan de Jacques Brel Square en de Grootsermentstraat, om meer plaats te geven aan voetgangers en fietsers. In 2017 wordt het Fontainaspark in een nieuw kleedje gestoken, met meer groen en nieuwe speel- en sportterreinen.
We voorzien een feestelijke eerste boomplanting op woensdag 16 maart om 12u30 in de Slachthuisstraat. U bent van harte welkom.
clubjonction
Cup Jonction: voetbal brengt de buurt bijeen
Wijkcontract Jonction ondersteunt verschillende lokale initiatieven van bewoners
Er blaast een frisse wind doorheen de buurt rond de Kapellekerk. Daar heeft het wijkcontract Jonction voor gezorgd. De vele partners van het wijkcontract zorgen dat er voortdurend vanalles te beleven en te ontdekken is (op alle vlakken: sport, cultuur, vormingen, …). En via tal van participatietrajecten wordt de mening van de bewoners gevraagd over wat hun wijk nu echt nodig heeft. Ze worden aangespoord om de handen ook zelf uit de mouwen te steken: daarvoor dient de tweejaarlijkse ‘oproep voor burgerinitiatieven’. De eerste editie was een succes en kende in totaal 17.407 euro toe aan acht verschillende bewonersprojecten. Editie twee werd ondertussen ook al gelanceerd.
Bewoners aansporen om zelf iets te doen in hun wijk

Wijkcontract Jonction lanceert jaarlijks twee oproepen voor burgerinitiatieven bij bewoners en verenigingen uit de wijk rond het treinstation Kappelekerk. Met het wijkcontract Jonction investeert de Stad niet alleen in nieuwe gemeenschapsinfrastructuur, zoals een nieuwe sportzaal of in de aanleg van het nieuwe Jonctionpark. We ondersteunen ook kleine plaatselijke initiatieven om de buurt levendiger, groener en hechter te maken. Daarvoor is de ‘oproep voor burgerinitiatieven’ een geweldige instrument: we creëren een dynamiek die bewoners aanspoort om zelf iets te doen voor hun wijk, en versterken zo de sociale cohesie in de buurt.”
Wie wint de eerste ‘cup Jonction’?

Eén van de winnende projecten is de ‘Jonction Cup’: een voetbaltoernooi door en voor bewoners, aan de voet van de sociale huisvestingsblokken Brigittines/Visitandines, gevolgd door een feestelijke prijsuitreiking en een ‘auberge espagnol’ (buffet waarbij iedereen zelf een plat mee brengt). Een andere bewoner organiseert een huisconcert voor medebewoners die het niet gewoon zijn om naar klassieke muziek te luisteren. De vzw cycloperativa krijgt dan weer ondersteuning voor de ontwikkeling van een mobiel fietsherstelatelier.
Tweede oproep gelanceerd

Het schepencollege volgde het advies van de jury en ondersteunt alle acht ingediende initiatieven voor een totaal van 17.407 euro. Om bewoners en verenigingen uit de wijk maximaal de kans te geven om deel te nemen, worden er twee oproepen per jaar gelanceerd. De tweede oproep voor burgerinitiatieven werd reeds gelanceerd. Bewoners en verenigingen die actief zijn binnen de perimeter van het wijkcontract kunnen een project indienen tot 14 mei 2016.

baastijd
Jij maakt morgen: Baas over eigen tijd
Discussie: Hoe worden we opnieuw regisseur van ons leven?
Zondag 28 februari, 11u – 13u
Mensen die tijd kunnen maken voor de dingen die ze waardevol vinden zijn gelukkiger dan mensen aan wie de tijd ontsnapt. Overvolle, drukke dagen zijn een belangrijke oorzaak van stress en onbehagen – de ziektes van onze tijd. Zeer veel mensen haasten zich ‘s morgens naar het werk na de kinderen naar school of de crèche gebracht te hebben, werken snel en hard, reppen zich weer naar huis om de kinderen te halen en het huishouden te doen. Hun dag is er één waarin bijna elk moment precies getimed is, en als er iets kleins misgaat loopt alles in het honderd.
Dat hoeft niet zo te zijn. Hoe we omgaan met de 24 uren die een dag heeft, is een kwestie van afspraken, van keuze. En als de keuzes die we ooit gemaakt hebben over werk-, school-, verplaatsings- en vrije tijd niet meer werken, moeten we die keuzes herzien. Wij willen met jullie praten en overleggen over de manier waarop wij die keuzes kunnen hernieuwen en verbeteren. Op zondag 28 februari trekken Stefanie Van Houtven (ondervoorzitser sp.a) en Ans Persoons (schepen in de Stad Brussel) de discussie op gang met enkele voorstellen om terug ‘baas over eigen tijd’ te worden. Wil je mee van gedachten wisselen? Afspraak om 11u in jazzcafé Bravo, Aalststraat 7, 1000 Brussel. We voorzien ontbijt en kinderopvang. Inschrijven is verplicht.

pocketparks
Wandeling langs de toekomstige pocketparks in Laken
Zaterdag 5 maart, om 14u in de Bockstaellaan 263
Ook het wijkcontract Bockstael zet in op vergroening. Daarom ontwikkelen we 4 pocketparks langs de bedding van spoorlijn L50. Vandaag zijn het ontoegankelijke, braakliggende terreinen. Morgen worden het kleine parkjes met elk een eigen identiteit. Studiebureau Bloc Paysage organiseert op 5 maart een ontdekkingstocht langs deze terreinen. De bewoners wordt gevraagd wat zij graag in elk van deze parkjes willen zien: moestuinen, speeltuig, sporttoestellen, bankjes, … Iedereen is welkom, schoenen die tegen een stootje kunnen een must! Meer info.
crombez
John Crombez uitgedaagd: zijn boek Ctrl Alt Delete onder de loep
Donderdag 24 maart, om 20.00 in het Meininger Hotel
sp.a voorzitter John Crombez schreef ‘Ctrl+Alt+Del’, een boek waarmee hij de huidige economische en sociale regels in vraag stelt en oproept om mee na te denken over een radicale shift, die onze maatschappij reset en opnieuw eerlijk maakt. Op 24 maart gaat Crombez in Brussel de discussie aan over hoe we die shift moeten verwezenlijken. Drie vrouwen met economische kennis en bedrijfservaring stellen kritische vragen: Liesbeth Driesen (coördinator Cyclo en voorzitster van Febio), Nadia Verbeek (oprichtster van reclamebureau Peggy O in de kanaalzone) en derde naam uit de economische wereld. Het debat wordt in goede banen geleid door moderator Frank Van Oss. Ook jij kan er bij zijn. Schrijf je hier in. Als je het boek nog niet gelezen hebt, sturen we met plezier een exemplaar op.
 

Nieuwsbrief 4 februari 2016


debat
Eigenlijk komt het altijd op hetzelfde neer
Ik ging luisteren naar getuigenissen van vrouwelijke striptekenaars over seksisme en ongelijke kansen.

Als Brussels schepen bevoegd voor de stripmuren was ik vorige week enkele dagen in Angoulême. Naast de honderden standjes van uitgevers die hun strips komen voorstellen, worden er op de Franse ‘hoogmis van de strip’ ook debatten georganiseerd. Ik ging luisteren naar ‘Women in comics and graphic novels in the English speaking market’. Nu is de Angelsaksische wereld vaak een voorloper als het gaat over genderdiversiteit, en werd de aandacht zo ook mooi weggehaald van het eigen falen om vrouwelijke auteurs te nomineren voor de grand prix van het festival. Toch werd het een interessante discussie met getuigenissen van vrouwelijke striptekenaars die vooral heel herkenbaar zijn … voor vrouwen die niets met strips te maken hebben. Conclusie: welke werkvloer ook, de ervaringen van vrouwen met seksisme en een gebrek aan gelijke kansen, zijn opvallend gelijklopend. Eigenlijk komt het altijd een beetje op hetzelfde neer.
Zo waren er getuigenissen over ‘subtiel’ of ‘onhandig’ seksisme: de talrijke keren dat de man in het gezelschap aangezien werd als de ‘artiest’ en zij als table totty (tafelvulling).
En ook in de stripwereld duikt het old boys network-fenomeen op: het blijft moeilijker om als vrouw gepubliceerd te geraken of gevraagd te worden voor projecten/conferenties/prijzen, omdat mannen simpelweg makkelijker aan mannen denken. Een netwerk dat vaak niet op meer gebaseerd is dat ‘ooit eens samen pinten hebben gepakt’, maar dat vaak ondoordringbaar blijft voor vrouwen (probeer je toch mee aan de bar te gaan hangen, dan ben je al snel een bitch of slut).
In het publiek getuigden vrouwen hoe hun werk afgedaan werd als girly (en bijgevolg minder interessant), ook al was de inhoud volledig genderneutraal. De toenemende vervrouwelijking van de gatekeepers (uitgevers, redacteurs) opent meer deuren voor vrouwen, al blijven de marketeers een hinderpaal, omdat ze strips in de markt willen zetten als ‘voor jongens’ of ‘voor meisjes’.
Kritiek op vrouwelijke stripauteurs bleek vaak weinig te maken te hebben de inhoud van hun werk, maar al te vaak gelinkt aan hun vrouw zijn. Een van de aanwezige vrouwen had even getracht als recensent te werken, maar was gezwicht voor de sociale media-trollen: gaf ze opmerkingen op het werk van een vrouw, dan was ze ‘jaloers’ omdat de andere vrouw knapper/slanker was, gaf ze kritiek op een man dan was ze ‘gefrustreerd’ omdat ze hem niet kon krijgen.
Ook een klassieker: er werd tijdens de discussie opvallend veel in eigen boezem gekeken. Het moest maar eens gedaan zijn om te blijven hameren op de eigen tekortkomingen, het is dringend tijd dat vrouwen zichzelf beter leren te verkopen.
Meer moeilijkheden om door te stoten, minder kansen, seksisme, … peu importe de sector, vrouwen voeren overal een gelijkaardige strijd. We moeten ze blijven aanklagen en onder de aandacht brengen. Daarom ook deze samenvatting van wat ik in Angoulême hoorde. Een aantal dingen hebben we zelf in de hand. “We have to stop talking ourself down!”, riep een van de auteurs naar haar collega-vrouwelijke striptekenaars in zaal. Bij deze, aan alle vrouwen, waar ze ook werken: You go girl!
erwt
Het feest van de erwtjes
Wijkcontract Bockstael ondersteunt bewonersinitiatieven in Laken.
Inwoners en verenigingen uit Laken kunnen voor het tweede jaar op rij rekenen op subsidies in het kader van het wijkcontract Bockstael. Uit de zestien ingediende projecten selecteerde een onafhankelijke jury er elf. Het totale budget bedraagt 43.000 euro en biedt de mogelijkheid aan bewoners om zelf initiatieven te ontwikkelen in hun wijk.
Bewoners weten het best wat goed is voor hun wijk

Wijkcontract Bockstael lanceert jaarlijks een initiatievenoproep bij bewoners en verenigingen die actief zijn in de buurt. Schepen van wijkcontracten Ans Persoons: “Met het wijkcontract Bockstael investeert de Stad niet alleen in nieuwe gemeenschapsinfrastructuur, zoals het Oud Station, de pocketparcs, een nieuwe sportzaal en een speelbos. We zorgen er ook voor dat het gemeenschapsgevoel versterkt wordt door kleinschalige projecten te ondersteunen die gedragen en gerealiseerd worden door bewoners. Als ik zie welke respons we krijgen op onze oproep kan ik met trots zeggen dat het wijkcontract Bockstael leeft in de wijk.”
De Zomer van Bockstael

Het schepencollege volgde het advies van de jury en zal elf van de zestien ingediende initiatieven ondersteunen voor een totaal van 43.0000 euro. De oproep was onderverdeeld in twee delen: een klassieke oproep met vier selectiecriteria (versterkt het ingediende project de identiteit van de wijk?; faciliteert het project ontmoeting tussen buurtbewoners?; wordt er ingezet op jongeren?; draagt het initiatief bij tot de ‘vergroening’ van de wijk?) en ‘de Zomer van Bockstael’: een oproep voor fijne activiteiten die tijdens de zomer leven brengen op het Bockstaelplein en in de wijkantenne.
Onder de winnaars zijn dit jaar onder andere een bewonersgroep die ‘het feest van de erwtjes’ organiseert. Bedoeling is om samen met de buren erwtjes te telen en met de oogst een feest te organiseren voor de buurt rond het gerenoveerde gerechtsgebouw van Laken. Een ander project is dat van de vzw Vol-au-vent, die met een mobiele broodoven tijdens de zomer het Bockstaelplein op trekt. Brood wordt als bindmiddel ingezet om verschillende culinaire en culturele gewoontes bespreekbaar te maken. De leerlingen van het CDO Laken (deeltijds onderwijs verbonden aan het instituut Anneessens Funck) zullen een zelfportret maken van hun leefwereld en oude voorwerpen uit de buurt upcyclen. Het resultaat kan je bewonderen tijdens een expo. Het ‘bookswapsalon’, een initiatief van enkele bewoners om boeken te ruilen, en de bijenkorven op het dak van de wijkantenne, zullen voor de tweede keer op rij gesteund worden.

JMM
 Jij maakt morgen: Baas over eigen tijd
Discussie: Hoe worden we opnieuw regisseur van ons leven?
Zondag 28 februari, 11u > 13u
Mensen die tijd kunnen maken voor de dingen die ze waardevol vinden zijn gelukkiger dan mensen aan wie de tijd ontsnapt. Overvolle, drukke dagen zijn een belangrijke oorzaak van stress en onbehagen – de ziektes van onze tijd. Zeer veel mensen haasten zich ‘s morgens naar het werk na de kinderen naar school of de crèche gebracht te hebben, werken snel en hard, reppen zich weer naar huis om de kinderen te halen en het huishouden te doen. Hun dag is er één waarin bijna elk moment precies getimed is, en als er iets kleins misgaat loopt alles in het honderd.
Dat hoeft niet zo te zijn. Hoe we omgaan met de 24 uren die een dag heeft, is een kwestie van afspraken, van keuze. En als de keuzes die we ooit gemaakt hebben over werk-, school-, verplaatsings- en vrije tijd niet meer werken, moeten we die keuzes herzien. Wij willen met jullie praten en overleggen over de manier waarop wij die keuzes kunnen hernieuwen en verbeteren. Op zondag 28 februari trekken Stefanie Van Houtven (ondervoorzitser sp.a) en Ans Persoons (schepen in de Stad Brussel) de discussie op gang met enkele voorstellen om terug ‘baas over eigen tijd’ te worden. Wil je mee van gedachten wisselen? Afspraak om 11u in jazzcafé Bravo, Aalststraat 7, 1000 Brussel. We voorzien ontbijt en kinderopvang. Inschrijven is verplicht.

OCMW
 Op ontdekking bij het OCMW van Brussel
Zaterdag 20 februari, 11u > 13u
Iedereen kent het woord OCMW (CPAS), maar wat doet die instelling eigenlijk? Wist je dat je er buiten de financiële dienstverlening ook terechtkunt voor meubels, speelgoed en boeken aan lage prijzen? Dat het OCMW Brussel over een rijk vastgoedpatrimonium beschikt en dat het de archieven van de sociale geschiedenis van de stad bewaart? Met Curieus Stad Brussel ontdekken we op zaterdag 20 februari de hoofdzetel van het OCMW Brussel in de Hoogstraat 298. Meer info.

gelijkheid
Festival van de gelijkheid nodigt uit … Michel Bauwens!
Woensdag 24 februari om 19u in Bozar
Het Festival van de Gelijkheid ontvangt Michel Bauwens, een toonaangevende stem inzake duurzame economie en de drijvende kracht achter de P2P-Foundation. Dit is een wereldwijd netwerk van wetenschappers en activisten dat onderzoek doet naar concrete peer-to-peer praktijken. Buurtnetwerken van mensen die op een gelijkwaardige manier produceren, consumeren en innoveren bestaan al langer. De ambitie om ze in te schakelen in een mondiaal netwerk, is wel baanbrekend. Door de uitbreiding van peer-to-peer praktijken kan een volwaardig economisch systeem gevormd worden als alternatief voor het klassieke kapitalisme. Naast Bauwens krijgen nog enkele andere sprekers die inspirerende peer-to-peer alternatieven ontwikkelden het woord Meer info en inschrijven hier.

Nieuwsbrief 19 januari 2016

budgetTivoli wordt ‘Wijk van de participatie’ in 2016
Stad Brussel rijkt participatief budget uit aan Public vzw
In mei 2015 lanceerde de Stad Brussel een nieuwe oproep ‘participatief budget’. Voor deze tweede editie ontvingen we vijf dossiers van wijkcomités en bewonersverenigingen. Een onafhankelijke jury met participatiedeskundigen onderzocht de voorstellen. De jury had vooral oog voor de visie achter het project: hoe gaan de buurtbewoners geconsulteerd worden? Heeft de indiener voeling met de identiteit, het DNA van de wijk? Op al deze punten scoorde de vzw Public het best: ze hebben de buurt reeds gemobiliseerd rond het ‘AU BORD DE l’EAU’ project en een breed netwerk uitgebouwd in de wijk.
Dankzij Vzw Public wordt de Lakense Tivoliwijk (langs het kanaal ter hoogte van de Jules de Troozbrug) in 2016 de ‘wijk van de participatie’. Wat betekent dit nu concreet? De vzw krijgt 35.000 euro van de Stad Brussel om samen met de bewoners op zoek te gaan naar de noden van de wijk, een project uit te denken, én dit project in een tweede fase ook zelf te realiseren.
Schepen van participatie Ans Persoons geeft duiding: “We weten nooit op voorhand welk project gerealiseerd zal worden met deze som. Dat lijkt vreemd, maar in deze aparte werkwijze schuilt net de eigenheid van het participatiebudget. Eerst moet de winnaar een breed participatieproces opzetten en de buurt consulteren. De bewoners beslissen vervolgens zelf wat hun wijk nodig heeft én moeten het project ook zelf uitvoeren. Werken met een participatief budget heeft vooral tot doel om de betrokkenheid van de mensen bij hun wijk te vergroten.”
Wil je graag betrokken worden bij dit project? Kom dan naar de eerste bewonersbijeenkomst op donderdag 28 januari om 19.00 in Nekkersdal.

>
crombez

 Ctrl+Alt+Del – Eerlijk is beter
John Crombez wil nieuwe sociale en economische regels.
In de Brusselse Micro Marché stelde sp.a voorzitter John Crombez onlangs ‘Ctrl+Alt+Del’ voor, een boek waarmee hij de huidige economische en sociale regels in vraag stelt en oproept om mee na te denken over een radicale ‘shift’, die onze maatschappij ‘reset’ en opnieuw eerlijk maakt. Op 24 maart gaat Crombez in Brussel de discussie aan over hoe we die ‘shift’ moeten verwezenlijken. Ook jij kan erbij zijn (praktische info volgt nog). Als je zijn boek nog niet gelezen hebt, sturen we met plezier een exemplaar op (reply op deze mail).
“Ik ben overtuigd dat de tijd gekomen is om net als David Bradley in het begin van de jaren tachtig met zijn IBM computer deed, op Ctrl+Alt+Del te drukken. Niet alleen economisch, maar ook in het politieke denken. Dat betekent dat we de regels resetten en opnieuw beginnen. Dat we buiten de bestaande systemen én op lange termijn denken. Dat we nieuwe regels maken die onze economie vorm geven en een antwoord bieden op de dromen, zorgen en noden van de 21ste eeuw”, aldus John Crombez.
“Met het boek Ctrl+Alt+Del openen we het debat met denkpistes voor nieuwe economische en sociale regels”, licht John Crombez toe. “Eerlijker is beter, dat moet opnieuw het moto worden. In Ctrl+Alt+Del staan shifts en soms radicale denkpistes om opnieuw een verdienmodel te maken dat eerlijk en duurzaam is.”
“Uiteraard roept zo’n nieuw systeem een hele reeks vragen op, maar het is hoog tijd dat we het debat openen én écht durven voeren”, ging John Crombez verder. “En dit met iedereen die er een mening over heeft, want uiteindelijk gaat dit over de kern van onze democratie. Dit is alvast een aanzet.”
“Ik wil komaf maken met de discussies in de marge. Lange termijn visie gaat verder dan kleine aanpassingen aan het huidige systeem. Niets is ooit geboren uit voorzichtige haalbaarheid”, aldus John Crombez.
 

jijmaaktmorgen
Hoe zorgen we ervoor dat er niemand nog op straat slaapt in Brussel?
Debat op donderdag 21 januari 2016 – om 19u30
Wanneer mensen over daklozen spreken, gebeurt dat vaak in termen van ‘overlast’ en ‘slecht voor het imago van Brussel’. Terwijl het in de eerste plaats een sociale schande is dat er nog steeds mensen op straat slapen. Hoe wordt iemand dakloos? Hoe haal je hem/haar van straat? Wat werkt er, wat niet? Bestaat er een mirakeloplossing? Kan elke dakloze gered worden? Kom mee luisteren en discussiëren met specialisten en ervaringsdeskundigen op donderdag 21 januari vanaf 19u30 in het Huizeke (Vossenplein). Inschrijven bij dries.verhaeghe@gmx.net. Meer info.

wijkvTwee nieuwe wijkfora wijkvergaderingen gepland: Vijfhoek-West & Noord-Oost
Stel je vragen aan de Burgemeester en Schepenen
Woon je in de wijk Vijfhoek-West of in de wijk Noord-Oost? Ben je benieuwd naar wat er allemaal gebeurt in je buurt? Heb je opmerkingen, klachten, suggesties? Kom dan luisteren of mee discussiëren tijdens de wijkvergadering. Tijdens deze bijeenkomst gaan de burgemeester en de schepenen in gesprek met de bewoners. De vergadering voor de zone Vijfhoek-West (tussen de centrale lanen en het kanaal) vindt plaats op zaterdag 23 februari om 10u00 in de Militiezaal van het Stadhuis. De vergadering van Noord-Oost (de Europese wijk) vindt plaats op donderdag 4 februari om 19u in het seniorenpaviljoen in het Jubelpark (naast de moskee). Meer info.

receptieVan harte welkom op de nieuwjaarsreceptie van sp.a Brussel!
Zaterdag 30 januari 2016 – van 14u tot 17u in de Pianofabriek in Sint-Gillis
Nu alle feestjes bijna achter de rug zijn, de kussen uitgedeeld en en de goede wensen zijn overgebracht, wil ook sp.a Brussel het glas nog een laatste keer het glas heffen op het nieuwe jaar. Iedereen is van harte uitgenodigd op 30 januari vanaf 14u in de Pianofabriek, Fortstraat 35 te Sint-Gillis. Een ideaal moment om elkaar te ontmoeten en gezellig bij te praten met mandatarissen, leden en sympathisanten.

vacatureGezocht medewerker voor mijn kabinet
Vacature: medewerker participatie (vervangingscontract)
Ik ben op zoek naar een sterke inhoudelijke medewerk(st)er voor mijn kabinet in de Stad Brussel. Het gaat om een vervangingscontract van 1 jaar. De nieuwe medewerk(st)er staat in voor het beheer van het programma participatie. De volledige functieomschrijving vind je hier en in het Frans hier. Ken je iemand die in het profiel past? Stuur dit bericht dan zeker door!

 

projectoproepDien een cultureel project in!
Oproep Nederlandstalige aangelegenheden
Heb je een goed project maar geen middelen om het te verwezenlijken? Dan is onze projectoproep ‘Nederlandstalige aangelegenheden’ misschien iets voor jou! We zijn op zoek naar mensen die alleen, in groep, met de vereniging of met de straat aan de slag willen om een eigen sociaal of artistiek werk in te dienen. Meer weten? Klik hier.
Nieuwsbrief 17 december 2015

>
kinky

Tweeling Kinky & Cosy krijgen een stripmuur in hartje Brussel
We willen het stripparcours ‘opentrekken’ door ook mindere klassieke stripfiguren een plaats te geven.
Striptekenaar Nix is de geestelijke vader van een tweeling met ‘streken’. Kinky & Cosy, hun namen beschrijven perfect de wereld waarin ze hun avonturen beleven. Ze zijn yin en yang, onbevangen en onbevreesd, en ze stellen een hoop vragen die niemand meer stelt. De meisjestweeling ontstond in de krant De Morgen, om daarna de wereld te veroveren. Vooral in Nederland en Frankrijk gingen er veel stripfans voor de bijl. Niet enkel de Kinky & Cosy albums zijn populair, ook de animatiefilmpjes over de gevaarlijkste tweeling ter wereld vallen in de smaak. Naar het voorbeeld van de absurde Angelsaksische figuurtjes zoals de Simpsons of Beavis & Butthead is de humor van Nix bijtend, ontwapenend en soms ook absurd. Zijn werk is steeds op het scherpst van de snede en toont op een intelligente manier een afspiegeling van onze samenleving en haar uitwassen.
Wie braaf is krijgt lekkers, wie stout is een stripmuur: er werd reeds een straat naar hen genoemd, en nu worden de twee bengels ook vereeuwigd op een grote muur in de Sint-Jacobswijk in Brussel, meer bepaald in de Bogaardenstraat, op het gebouw van de Socialistische Mutualiteit. De tekening zal in 2016 aangebracht worden.
Vandaag telt het stripparcours heel wat klassieke Belgische striphelden. Door samen te werken met de hedendaagse striptekenaar Nix voegen we daar een nieuw stripgenre aan toe. Het is de eerste keer dat er een muur gewijd wordt aan satirische humor genre cartoons. Zo willen we het parcours open trekken en meer variatie brengen in de stijlen en auteurs die aan bod komen. Uiteraard blijven we investeren in ‘traditionele’ striphelden, zoals we dit jaar deden met Steven Sterk, Léonard en Kwik & Flupke. Maar het is belangrijk om ook nieuwe stripinvloeden hun plaats te geven in onze hoofdstad: het is net die rijkdom aan auteurs en figuren, hun originaliteit en hun constant zoeken naar vernieuwing, die de stripsector in ons land zo uniek en succesvol maakt.

>
gcpapenvest

Gemeenschapscentrum Papenvest blijft open na afloop van wijkcontract Bloemenhof
We hebben de nodige middelen gevonden om de toekomst van het centrum te verzekeren
Dankzij het wijkcontract Bloemenhof kon BRAVVO (de preventiedienst van de Stad) enkele jaren geleden een nieuw gemeenschapscentrum creëren in de Bloemenhofwijk. Eerst werd een diagnose gemaakt van de noden van de wijk en trokken twee gemeenschapswerkers de straat op met een mobiele installatie, daarna kreeg het centrum vast onderdak in de Onze-Lieve- Vrouw van Vaakstraat, vlak naast de sociale woningen van de ‘Vijf Blokken’. Dankzij het uitstekende werk van animatoren Yannick en Ines vonden vele bewoners hun weg naar dit centrum, werden ze er goed geholpen en vergrootte de sociale cohesie in de wijk. Het gemeenschapscentrum Papenvest was erg geliefd, de animatoren waren er in geslaagd een vertrouwensband op te bouwen met de bewoners, … deze dynamiek mocht niet verloren gaan bij het aflopen van het wijkcontract. De ondersteuning via een wijkcontract duurt immers per definitie maar 4 jaar, daarna moet het project op eigen benen staan. We hebben onze uiterste best gedaan om middelen te zoeken om de toekomst van het gemeenschapscentrum Papenvest te verzekeren. Dat is gelukt. Het zal ook volgend jaar zijn uitstekende werk kunnen verder zetten. En daar ben ik persoonlijk heel blij om.


farewell

Wijkcontract Bloemenhof geeft een ‘Farewell Party’
Donderdag 17 december 2015 – om 18 uur
De eerste fase van Wijkcontract Bloemenhof is bijna afgelopen. Gedurende 4 jaar heeft de Stad allerlei projecten en initiatieven van bewoners en verenigingen ondersteund, die allen tot doel hadden de levenskwaliteit van de bewoners in de wijk te verbeteren. Zo werden er vormingen voor werkloze jongeren georganiseerd, stadsmoestuinen aangelegd, een lokale web-radio gecreëerd, … Nu beginnen de grote infrastructuurwerven en wordt er vooral gebouwd: aan een nieuw park, woningen, een ondergrondse sportzaal, de renovatie van de loodtoren, … Om het eerste luik van het wijkcontract in stijl af te sluiten, nodigen we alle buurtbewoners en partners uit op een ‘farewell party’ op 17 december om 18 uur bij MAD in situ, Gierstraat 4, Brussel.


jijmaaktmorgen

Jij maakt morgen: Hoe zorgen we er voor dat er niemand nog op straat slaapt in Brussel?
Debat op donderdag 21 januari – om 20 uur
Wanneer mensen over daklozen spreken, gebeurt dat vaak in termen van ‘overlast’ en ‘slecht voor het imago van Brussel’. Dat was alleszins bij de discussies over de centrale lanen vaak het geval. Terwijl het in de eerste plaats een sociale schande dat er nog steeds mensen op straat slapen. Hoe wordt iemand dakloos? Hoe haal je hem/haar van straat? Wat werkt er, wat niet? Bestaat er mirakeloplossing? Kan elke dakloze gered worden? Kom mee luisteren en discussiëren met specialisten en ervaringsdeskundigen op donderdag 21 januari om 20.00 in het Huizeke (Vossenplein). Inschrijven bij dries.verhaeghe@gmx.net
Nieuwsbrief 2 december 2015

>
recyclart

Wijkcontract Jonction brengt de wereld op je bord
Recyclart start met Chef in Residentie
Kunstencentrum Recyclart is een belangrijke partner in het wijkcontract Jonction. Eén van hun wijkcontractprojecten heet Chef in Residentie; het is de opvolger van resto Bon en zal drie keer per jaar plaatsvinden in bar Recyclart. Het is een samenwerking tussen een amateurkok met internationale roots uit de wijk en het keukenteam van Recyclart. Dit keukenteam is in opleiding en bestaat uit mensen die langdurig werkloos waren. Gedurende een kleine week worden internationale gerechten uit het thuisland van de gastkok op de menu gezet. Bedoeling van dit culinaire project is om de keuken van Recyclart te verbreden en in 2018 af te sluiten met een kookboek vol internationale recepten uit de wijk. Een tijdje geleden stond de Spaanse keuken op het menu en deze week was het de beurt aan de Thaise keuken. In de lente staat er opnieuw voeding uit een ander land op het menu. Ga zeker eens proeven in het restaurant van Recylcart! Meer info.

>
oeverpoort

Wat deden die betonblokken op de Oeverpoort?
De voorbije weken stonder er betonblokken op de Oeverpoort. We leggen uit waarom.
Enkele weken geleden hebben we de Oeverpoort ingehuldigd, het nieuwe plein dat gecreëerd werd met middelen van het wijkcontract de Kaaien. Het plein verbindt de middenberm van de Handelskaai met het parkje aan de overkant in één wandelboulevard. De Oeverpoort staat vandaag bekend om zijn ‘plassen’ en de tram die over het water glijdt. Vroeger werd het gekenmerkt door een chaotisch geheel aan betonblokken. De bewoners reageerden dan ook ontzet toen bleek dat er twee weken geleden plotsklaps terug betonblokken verschenen, met de bedoeling een doorgang voor auto’s over de wandelpromenade mogelijk te maken. Het was de bedoeling om tijdens de Kerstmarkt tijdelijk terug auto’s toe te laten over het plein, om het verkeer tijdens deze drukke periode vlotter te laten verlopen.
Als bewoner van de Kaaienwijk leek me dit een slecht idee. De politie bevestigde mijn buikgevoel: het risico op ongevallen is te groot. De auto’s zouden in conflict komen met voetgangers, fietsers en tram. Samen met mijn collega Els Ampe werkte ik een oplossing uit: enkele paaltjes aan de zijkanten van de promenade verdwijnen tijdens Winterpret zodat de doorgang kan dienen voor de brandweer en ambulances in geval van nood, maar niet voor het gewone verkeer. Het spreekt voor zich dat na afloop van Winterpret alle paaltjes terug geplaatst worden, en de Oeverpoort in ere hersteld wordt. Ondertussen werden de betonblokken alweer verwijderd.


vredegerecht

Op bezoek bij het vredegerecht van Laken
Afspraak 3 december 2015 om 20 uur
Het Fransmanplein leeft. In het kader van het wijkcontract Bockstael worden sinds kort groenten gekweekt op de terrassen van de bewoners en vinden er regelmatig burenfeestjes plaats. Op die feestjes is ook vrederechter Martine Mosselmans een graag geziene gast. Ze zetelt sinds een tijdje opnieuw in het mooi gerestaureerde justitiepaleis op het plein en hecht groot belang aan goede banden met de buurt. De rechter geeft ons een rondleiding van haar werkplek en vertelt over de geschiedenis van het vredegerecht en over het belang van een rechtbank op mensenmaat. Iedereen is welkom op 3 december om 20 uur aan de ingang van het vredegerecht, Fransmanstraat 89, Laken.


archeo

Ontdek de archeologische vondsten in het Fontainaspark
Woensdag 9 december | 12u00 – 15u00
Binnenkort wordt het Fontainaspark helemaal onder handen genomen dankzij het Wijkcontract Bloemenhof. Het park breidt uit, krijgt o.a. nieuwe speel- en sportvelden, extra groene ruimte, een semi-ondergrondse sportzaal. Deze ooit ‘voorlopige’ openbare ruimte wordt een prachtige park. Omdat het park in het historische hart van Brussel ligt, wordt de ondergrond opgegraven om te kijken of er waardevolle archeologische voorwerpen te vinden zijn. De archeologen geven terplekke uitleg bij het proces en het resultaat van deze opgravingen op woensdag 9 december.


mathilde

Doe zoals Mathilde, lees voor!
Elke avond, aan uw kinderen
Voorlezen is erg belangrijk voor de taalontwikkeling van kinderen. De Stichting Lezen wist dit jaar koningin Mathilde te strikken om de Voorleesweek te steunen. Zij kwam normaal voorlezen in onze bib van Laken. Omwille van de terreurdreiging werd het voorleesuurtje verplaatst naar … het Paleis . Dat vonden de aanwezige kindjes helemaal niet erg. Mathilde las voor uit de ‘Kleine Kangeroe’, en daarna werd het verhaal door native speakers voorgelezen in het Chinees en het Turks. Het accent van de Voorleesweek lag dit jaar immers op meertalig voorlezen. De Foyer vzw organiseert al enkele jaren meertalige voorleesuurtjes in verschillende talen in Nederlandstalige Brusselse bibliotheken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.