STAD BRUSSEL HEEFT VERGUNNING OP ZAK VOOR MARSUPILAMIPLEIN IN LAKEN

Het rondpunt in het hart van de wijk tussen Houba, Heizel en Sobieski zal binnenkort een metamorfose ondergaan. De vergunning werd deze week door URBAN afgeleverd en maakt van het het grijze, functionele rondpunt een echt buurtplein. De werken starten in maart 2022. Volgend op een oproep voor naamgeving die de Stad vorige zomer lanceerde, zal het plein worden omgedoopt tot het Marsupilamiplein.

Een nieuw plein

Het rondpunt oogt vandaag grijs en mist invulling en identiteit. De inrichting van deze publieke ruimte stamt uit een andere tijd en laat een groot potentieel onbenut. De beschikbare ruimte zal in de toekomst dan ook herverdeeld worden.: de rijweg tussen de Reper-Vrevenstraat en de Félix Sterckxstraat wordt geknipt waardoor een echt plein ontstaat, de circulatie in de wijk wordt herdacht en de 10 parkeerplaatsen op het plein worden geschrapt. In de plaats komt een plein op gelijkvloerse hoogte met veel kleur, stadsmeubilair, een speelzone, een fietsreparatiestation, een waterfonteintje, en een gevarieerde vergroening om de biodiversiteit op te krikken. 

Om het gevoel van één ruimte te creëren, wordt met één enkel materiaal gewerkt. Het plein, de straat en het trottoir worden aangelegd in gekleurde betonelementen (grijs, zwart en blauw) in verschillende afmetingen en met afwisselende voegen. De speelzone op het plein zal in een rood rubber materiaal worden aangelegd, geschikt om vallen en schokken op te vangen.

Voor de aanplanting is gekozen voor soorten die de biodiversiteit opkrikken en het hele jaar bloeien. De bestaande bomen worden allemaal behouden en er komen 13 nieuwe bomen, waaronder 4 fruitbomen.

Marsupilami

Bij de zoektocht naar een naam voor het nieuwe plein ontving de Stad maar liefst 45 voorstellen. Een selectie van drie namen werd opnieuw voorgelegd aan de Lakenaars. Tot en met 15 oktober 2021 kon gestemd worden op een nieuwe naam. Met 164 stemmen werd het Marsupilamiplein de overtuigende winnaar. 

Het plein Reper-Vreven ligt verscholen achter de Houba de Strooperlaan. De legende schetst dat André Franquin de gebruikelijke roep van de Marsupilami  ‘Hoeba hoeba’ bedacht op het moment dat hij de laan overstak. Een aandenken aan deze legende kan men terugvinden in de Marsupilami Mural, aangebracht op het politiekantoor aan het kruispunt van de Reper-Vreven met de Houba de Strooperlaan. 

Schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare ruimte Ans Persoons (one.brussels-Vooruit): “Het Marsupilamiplein vormt het hart van een rustige, kindvriendelijke woonwijk en wordt omringt door vijf scholen. Het was voor ons dan ook essentieel om een plein op maat van kinderen te maken: een plek waar ze veilig kunnen spelen en fietsen, waar ze fruit kunnen plukken en de seizoenen ervaren. Dat speelse element komt ook terug in de naam die de buurtbewoners voor het plein kozen.”  

Volgende stappen

De werken zullen midden maart 2022 van start gaan en 80 werkdagen in beslag nemen. Buurtbewoners zullen tijdig geïnformeerd worden over de start en verschillende fases van de werf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.