STAD BRUSSEL LANCEERT OPROEP TIJDELIJK GEBRUIK BINNEN MASTERPLAN ZIR4

Het Masterplan ZIR 4 werd in juni goedgekeurd door de Stad Brussel. Het resultaat is een nieuwe, gemengde en duurzame wijk die binnenkort vorm krijgt tussen de Van Praet brug en de Vuurkruisenlaan. In het hart van deze nieuwe wijk zal een park ontwikkeld worden. Het is dit terrein dat de Stad nu reeds wil activeren door het gedurende 3 jaar open te stellen voor tijdelijk gebruik.

Context

Het toekomstig park zal begrensd worden door scholen en een sportcentrum en moet een open en toegankelijk buurtpark worden, met zowel recreatiezones als rustplekken. Gezien de ligging (boven de Molenbeek), zal de opvang van regenwater een belangrijke rol spelen bij de aanleg van het park.  

Naast een nieuwe school (met sportzaal en theater), komen in de nieuwe wijk ook wooneenheden, een kinderdagverblijf, lokale handelszaken en een moerasbos.

Het masterplan zal stap voor stap uitgevoerd worden in de komende jaren, met de aanleg van het park aan het einde van het traject. De Stad stelt de ruimte daarom zeker 3 jaar ter beschikking voor tijdelijke invullingen.

Tijdelijk gebruik

Met het oog op haar toekomstige programma als groene openbare ruimte, wil de Stad de site nu reeds doen opleven en openstellen voor de wijk. Op deze manier wil de Stad een aantrekkelijke plek creëren die inspeelt op lokale behoeften en noden. Bedoeling is dat het een plek wordt die verschillende actoren en verenigingen uit de buurt samenbrengt.

Schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare ruimte Ans Persoons (one.brussels-vooruit): “Het terrein waar binnen enkele jaren een nieuwe wijk zal verrijzen is nu nog een beetje een niemandsland. Om het een identiteit te geven en te zorgen voor cohesie met de rest van Neder-Over-Heembeek, willen we het nu al activeren. Grond is in Brussel te schaars om te laten verkommeren. We hopen dat organisaties uit de buurt die op zoek zijn naar ruimte, hun weg naar deze plek zullen vinden”.

De Stad stelt voor het eerste jaar van gebruik een budget ter beschikking bestaande uit 70.000 euro investeringskosten en 20.000 euro werkingsmiddelen. Dit budget zal elk jaar herzien worden in functie van de behoeften van het project en de site. Daarnaast stelt ze ook een lokaal ter beschikking op de site dat kan dienen als opslagruimte voor materiaal en/of voor activiteiten.

De activatie moet ingaan vanaf de lente 2022 en zal drie jaar duren. Idealiter wordt een regelmatige activatie van de site verzekerd maar aangezien het gaat om een publieke ruimte legt de Stad vooral de focus op een zomerprogramma.

Projectvoorstellen voor de site kunnen tot en met maandag 20 december ingediend worden.

https://www.brussel.be/projectoproep-tijdelijk-gebruik-van-het-van-praet-terrein?_ga=2.145213620.1844786286.1638199364-1422951809.1633937548

beeld @Séverin Malaud

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.