STAD BRUSSEL TRAPT PARTICIPATIE ROND HERAANLEG NIEUWE GRAANMARKT AF

De Stad Brussel wil de Nieuwe-Graanmarkt binnen 2 jaar heraanleggen. Er werd reeds een historische studie uitgevoerd, en een fytosanitaire studie toonde aan dat de bomen gezond zijn. Nu is het tijd voor de volgende stap: de stem van gebruikers van het plein laten horen. Het participatief traject wordt niet alleen afgestemd op bewoners en handelaars, maar ook op de jongeren die basketten op het plein en de leerlingen van de nabijgelegen scholen. Om deze uiteenlopende stemmen te betrekken bij de reflectie over de toekomst van de Nieuwe-Graanmarkt, werden verschillende stappen uitgewerkt.

In deze eerste fase van participatie wil de Stad zoveel mogelijk noden en wensen voor het plein in kaart brengen. De jongeren van de nabijgelegen scholen krijgen als eerste het woord. In het MAD, centrum voor mode en design gelegen op het plein, worden gedurende twee weken workshops georganiseerd met leerlingen uit het Maria-Boodschaplyceum en het Institut De Mot-Couvreur. In een decor met referentiebeelden van pleinen in binnen-en buitenland, zullen de jongeren aangemoedigd worden om prioriteiten voor de heraanleg te formuleren en hun ideale plein samen te stellen.

In datzelfde decor wordt op 23 november een buurtvergadering georganiseerd met bewoners, handelaars en sympathisanten van het plein. Op deze buurtvergadering zal er stilgestaan worden bij de huidige aanleg van het plein en kan iedereen het woord nemen over de toekomst ervan.

Ten slotte wordt op 27 november een permanentie georganiseerd op het plein zelf. Verschillende organisaties en sleutelfiguren uit de buurt werden hiervoor gemobiliseerd. De bedoeling is om die dag zoveel mogelijk gebruikers en jongeren te bevragen en input te verzamelen voor de heraanleg.

In een volgende fase zal alle input gebruikt worden om een voorontwerp op te maken. Dit voorontwerp zal vervolgens opnieuw worden afgetoetst met de verschillende belanghebbenden alvorens een definitief plan wordt opgemaakt en een vergunning wordt ingediend.

De Stad schuift zelf ook enkele ambities naar voor om mee te nemen in de heraanleg.

Ans Persoons, Schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare Ruimte, licht toe:

De Nieuwe Graanmarkt is een iconisch Brussels plein met een duidelijke identiteit. Het is een plek waar veel jongeren samenkomen, om te basketten, maar ook om gewoon te praten en te zijn. Ook de vele bomen bepalen het karakter van het plein. We willen die sterke identiteit versterken en nog inclusiever maken, zeker naar meisjes toe. Als we de openluchtparking aan de achterkant van het plein schrappen, komt er een enorme ruimte vrij. De grote uitdaging bestaat er in deze te linken aan de rest van het plein, en er één stedelijk geheel van te maken.

De vergunning voor de heraanleg zal in de loop van 2022 worden aangevraagd bij het Gewest. De Stad hoopt de werken in 2023 te kunnen aanvangen. Het participatieproces is te volgen op de website van Brussel Samen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.