STAD BRUSSEL VERNOEMT STRAAT NAAR VERMOORDE SEKSWERKER EUNICE OSAYANDE

De Aken- en Willebroekkaai worden binnenkort verbonden met een nieuwe straat. Stad Brussel kiest voor de Eunice Osayandestraat als straatnaam en brengt hiermee een eerbetoon aan de Nigeriaanse sekswerker die in juni 2018 brutaal vermoord werd achter het Noordstation.

In 2016 komt Eunice in handen van een bende die haar misleiden met de belofte van een mooie toekomst en werk in Europa. Samen met enkele andere meisjes begint ze aan de barre tocht richting het beloofde land. Onderweg worden de meisjes met een ritueel gedwongen om trouw te blijven aan de pooiers en worden ze meermaals verkracht. Met een rubberbootje maken ze de oversteek naar Italië waar Eunice wordt opgewacht door een smokkelaar uit de bende van haar Brusselse pooier. Eens aangekomen in Brussel wordt ze meteen in de prostitutie gedwongen. Ze moet haar pooiers 45.000 euro voor de smokkel en een wekelijkse huur betalen. Samen met enkele andere slachtoffers wordt ze ondergebracht in een smerig appartement in de buurt.

In de nacht van 4 op 5 juni steekt een ontevreden klant haar met 17 messteken neer. De dader, een 17-jarige man, kon 2 weken later worden opgepakt en wacht zijn proces af.

Het proces tegen de smokkelbende werd in januari van dit jaar beslecht. De vier daders kregen tussen de 33 maanden en 4 jaar celstraf. Drie andere meisjes konden uit de klauwen van het netwerk gered worden.

Haar dood veroorzaakte veel ophef in de wijk en een stille mars werd georganiseerd.

Met de Eunice Osayandestraat wil de Stad Brussel blijvend aandacht vestigen op alle (vergeten) vrouwen die het slachtoffer werden van mensenhandel, seksueel geweld en feminicide.

Ans Persoons, Schepen van Stedenbouw bevoegd voor toponymie:
“De Stad Brussel is al een tijdje bezig met het vervrouwelijken van de Brusselse straatnamen. Tot nu toe hebben we steeds gekozen voor markante – doch vaak vergeten – vrouwen met een uitzonderlijk talent of een opvallende verwezenlijking. Maar feminisme gaat voor mij niet enkel om vrouwen die uitblinken. Inclusief feminisme gaat over de rechten en de strijd van vrouwen op elke maatschappelijke rang. 42% van de vrouwen tussen 16 en 69 jaar oud kreeg ooit te maken met fysiek seksueel geweld. Bij sekswerkers ligt dit percentage nog veel hoger. De strijd om deze hallucinante hoge cijfers naar beneden te krijgen, verdient meer aandacht en urgentie. En net daarom krijgt Eunice Osayande vandaag een straat.”

UTSOPI, de unie van sekswerkers georganiseerd voor onafhankelijkheid, is nauw betrokken met de zaak en stelt zich burgerlijke partij in het proces tegen de dader.

Maxime Maes van UTSOPI reageert:
“UTSOPI is verheugd met dit eerbetoon aan onze collega die brutaal van ons is afgenomen. Sekswerkers worden vaak vergeten, deze keer zal het niet het geval zijn.”

Foto: Frédéric Oszczak

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.