De hellingen van het justitiepaleis worden deze zomer een plek die barst van energie

De hellingen van het justitiepaleis worden deze zomer een plek die barst van energie

Sinds 1 maart zijn de hellingen van het Justitiepaleis autovrij. De Stad Brussel ging op zoek naar projecten om de hellingen deze zomer te doen opleven en stelde hiervoor een budget van 50.000 euro ter beschikking. De jury selecteerde 5 voorstellen: Vergroening en tijdelijk stadsmeubilair worden gecombineerd met activiteiten voor jong en oud. Hun toelages werden zonet goedgekeurd op de gemeenteraad. Het wordt een fijne zomer aan de voet van het Justitiepaleis

Wat vooraf ging

Sinds 1 maart kan er niet meer geparkeerd worden op de hellingen van het Justitiepaleis. Zo maakten de Regie der Gebouwen en de Stad Brussel een einde aan jaren van illegaal parkeren op deze plek. Doel was deze ruimte terug te geven aan de bewoners, een aangename promenade te creëren tussen de beneden- en de bovenstad en dit uniek patrimonium in ere te herstellen. En het werkt: de hellingen trekken nu al veel volk op zonnige dagen. De Stad Brussel lanceerde half maart een projectoproep om de hellingen deze zomer nog meer te activeren.

Wat was de bedoeling van deze projectoproep?

Stad Brussel wil deze zomer door middel van tijdelijke ingrepen en interventies de hellingen op een creatieve manier activeren en invullingen testen die tot inspiratie kunnen dienen voor de definitieve heraanleg. In totaal dienden 15 organisaties een voorstel in. Een jury, samengesteld uit o.a. de Voorzitter van de FOD justitie, een afgevaardigde van de Regie der Gebouwen en van de directie Cultureel Erfgoed (URBAN), de coördinator van het wijkcontract Marollen en een lid van de wijkcommissie Marollen, weerhielden vijf projecten.

Burgemeester Philippe Close:
‘‘Door de hellingen van het Justitiepaleis terug te verbinden met de Marollen toont de Stad Brussel haar wil om toegankelijke en kwalitatieve publieke ruimte te creëren. We hebben veel voorstellen ontvangen na onze projectoproep een aantal maanden geleden. Hieruit werden de projecten geselecteerd waarbij de promenade, vanaf deze zomer, zo wordt ingericht dat deze aangenaam en veilig is voor alle Brusselaars en waarbij de symbolische verbinding van de bovenstad met de Marollen wordt gerespecteerd. » aldus Philippe Close, Burgemeester van de Stad Brussel.’’

Schepen van Stedenbouw Ans Persoons:
“De jury koos voor projecten met lokale verankering, die aansluiten bij de behoeftes van de wijk en tegelijk een breed publiek kunnen aanspreken. Een aantal projecten zetten in op laagdrempelige ontmoeting, terwijl andere met innovatieve technieken testen in welke mate de hellingen nu al vergroend kunnen worden.”

Vergroening, stadsmeubilair, strand, klimmuur, fietsherstelplek, wifi, bib

1. Collectif Dallas: Les Jardins suspendus des Marolles (7.376 EUR)

Voor het Collectif Dallas betekent de activatie van de hellingen van het Justitiepaleis een ideale gelegenheid om het potentieel van een groene wandeling te ontluiken onder de naam “Les Jardins suspendus des Marolles”. In samenwerking met het Centre d’Accompagnement et de Réinsertion Sociale asbl (CARS AMO) zullen zij samen met een groep kinderen een vergroeningsproject opzetten voor de hellingen. Het collectief gaat door middel van een combinatie van aanplantingen en tijdelijk stadsmeubilair nieuwe gebruiksmogelijkheden testen  en stelt ook een aantal interessante demineralisitatietechnieken voor die toelaten om punctueel in volle grond aan te planten.

2. De Vrienden van het Huizeke: Book of Brussels (16.637 EUR)

Samen met Gulf Lenght en Recyclart Fabrik stelt de Vrienden van Het Huizeke het Book Of Brussels voor. Gedurende 12 maanden zullen zij een levensgroot boek ontwikkelen dat organisch meegroeit met de seizoenen en de noden en wensen van de wijk. Met het project wil Book Of Brussels een context creëren voor ontmoeting, dialoog en verbinding. De Marollenaar kiest zelf welke combinatie van functies het Book voor hen vervult: een plek om te picknicken, te stadstuinieren, een geefbibliotheek, een exporuimte,… Het Book zal ook een Wifi-hotspot aanbieden. 

3. Foyer des Jeunes des Marolles: Marolles Plage (7.376 EUR)

Het project voorgesteld door de Foyer des Jeunes des Marolles bestaat uit twee luiken: een strand aanleggen en een fietsatelier installeren. Het strand zal heel de zomer toegankelijk zijn voor de kinderen uit de buurt en kende vorig jaar al een succesvolle editie. Rond het strand zullen er ook verschillende animaties worden voorzien. Het fietsatelier zal twee keer per week geopend worden en gratis fietsreparaties aanbieden.

4. First Urban Tractor: Pas-laid (8.686 EUR)

Omdat de hellingen van het Justitiepaleis een belangrijke interactieruimte vormen tussen diverse groepen, zet First Urban Tractor in op het creëren van een kwaliteitsvolle buitenruimte. Het collectief zal aan de hand van gerecycleerde materialen meubilair ontwikkelen  op maat van de hellingen. Anderzijds stellen ze een community painting project voor waarbij een kunstenaar in samenspraak met de buurt te werk gaat op de hellingen. 

5. Itinéraires AMO: Ascension du pic des marolles (1.000 EUR)

Door een klimmuur in te richten op de hellingen, zet Itinéraires AMO in op een nieuwe en grensverleggende verbinding tussen de boven-en benedenstad. De organisatie richt zicht specifiek op jongeren met een kwetsbare achtergrond en zal gedurende de zomer begeleiding voorzien aan de klimmuur.

Het project Itinénaires AMO krijgt in het kader van deze projectoproep slechts een symbolisch bedrag, maar ontving van de jury toch een positieve beoordeling. Schepen van sport Benoit Hellings werd bereid gevonden om het ontbrekende budget bij te passen  zodat deze activiteit deze zomer toch kan plaatsvinden.

En nu?

Vanavond heeft de gemeenteraad van de Stad Brussel de toelages aan de geselecteerde projecten goedgekeurd. De organisaties zullen nu heel binnenkort samengeroepen worden om elkaars project te leren kennen. We denken dat er interessante synergiën en samenwerkingen kunnen ontstaan op deze gedeelde publieke ruimte. De Stad Brussel zal hen ook verder bijstaan bij de praktische realisatie van hun projecten, bij de communicatie van het zomerprogramma, en samen een evaluatie van de projecten uitvoeren na de zomer.

Beelden © Collectif Dallas, De Vrienden van het Huizen, Firts Urban Tractor, Foyer des Jeunes des Marolles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.