Stad Brussel stap dichter bij heraanleg Koningsplein

Het College van Burgemeester en Schepenen keurde de nieuwe plannen voor het Koningsplein goed. Deze nieuwe versie leunt sterk aan bij de allereerste versie die het studiebureau maakte voor de heraanleg van dit neoklassieke plein. Beliris is bouwheer en zal de plannen heel binnenkort indienen voor een nieuw openbaar onderzoek.

Het College keurt de basisprincipes van de aangepaste plannen goed

Even het geheugen opfrissen: in 2018 diende Beliris reeds een bouwaanvraag in voor de heraanleg van het Koninsplein. De overlegcomissie gaf een positief advies, maar gekoppeld aan enkele belangrijke voorwaarden. De vergunnende overheid vond dat de auto nog te veel ruimte innam op het plein, en vroeg Beliris (op basis van artikel 191 van het BWRO) om nieuwe, verbeterde plannen in te dienen. De Stad Brussel, het Gewest (Urban, MIVB en Staatsecretaris Pascal Smet) en Beliris hebben de afgelopen maanden nauw samengewerkt om een optimaal voorstel uit te werken, gedragen door alle partijen. Afgelopen donderdag keurde het schepencollege van de Stad Brussel dit voorstel officieel goed.

De basisprincipes van het akkoord :

  • De voetgangerszone wordt veel groter: van 20% in de eerste vergunningsaanvraag tot 80% in de versie die nu op tafel ligt.
  • Vandaag nemen auto’s quasi het hele plein in: in de toekomst wordt het geen rondpunt meer, maar een kruispunt met een beperkte strook voor auto’s. Hierdoor wordt het standbeeld van Godfried van Bouillon opgewaardeerd. Voetgangers zullen tot aan het beeld kunnen wandelen.
  • De rijweg zal gedeeld worden door auto’s en trams. Weliswaar met een systeem van verkeerslichten dat steeds voorrang geeft aan trams.
  • Bij de heraanleg gaat bijzonder aandacht naar het unieke patrimoniale karakter van het plein.

Deze laatste versie lijkt zo sterkt op het allereerste ontwerp: niet de plannen die destijds werden ingediend voor vergunning, maar de oorspronkelijke plannen van het studiebureau waarmee ze de door Beliris georganiseerde wedstrijd wonnen.

Philippe Close,
Burgemeester van de Stad Brussel:

Dit opwaarderingsproject laat toe om van deze plek een echt plein te maken. We moeten erkennen dat het plein vandaag ondergebruikt wordt. Door de openbare ruimte uit te breiden wordt het een nieuwe kwalitatieve, aangename ruimte. Deze heraanleg van het Koningsplein gebeurt in uitstekende samenwerking met Beliris, Gewest en MIVB, wat getuigt van de gedeelde ambitie om de openbare ruimte in deze stad te herdenken. Door zijn omvang, prachtige gevels en de nabijheid van grote musea -zoals het Magritte museum- is het plein een toeristische trekpleister. Na de werken zal er –eindelijk- plek zijn voor iedereen op het plein: voetgangers, fietsers, het openbaar vervoer en auto’s.

Ans Persoons,
Schepen voor Stedenbouw en Openbare ruimte:

Deze legislatuur zetten we volop in op het verbeteren van de verbindingen tussen boven- en benedenstad voor voetgangers en fietsers. De heraanleg van Koningsplein past volledig in dit plaatje. Vandaag hebben auto’s vrij spel op het plein, wat leidt tot chaos voor de zachte weggebruiker. Door de plek voor autoverkeer sterk af te bakenen, komt er een zee aan ruimte vrij. Het neoklassieke Koningsplein is een uniek plein in Brussel. Na de heraanleg zal het veel eenvoudiger worden om op het plein te verblijven en van de patrimoniale pracht te genieten.    

Nieuwe onderzoeksprocedure

Gezien er toch heel wat wijzigingen zijn ten opzichte van de eerste plannen die in 2018 werden ingediend, werd beslist om de vergunningsaanvraag opnieuw te onderwerpen aan een openbaar onderzoek. Dit is bij een art. 191 niet strikt noodzakelijk.

Ans Persoons besluit:

We willen graag zo transparant en open mogelijk werken. Daarom hebben we er op aangedrongen om een nieuw openbaar onderzoek te organiseren. Zo krijgen alle Brusselaars de mogelijkheid om de nieuwe plannen in te kijken en hun mening kenbaar te maken.

Beelden © Beliris
Beelden simulatie zijn gebaseerd op ingediende bouwaanvraag.

afbeeldingen: ©Beliris

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.