WERF ZENNESTRAAT GESTART: EEN NIEUWE SCHOOL EN PASSIEFWONINGEN

Vrijdag 18 december 2020 — In de Zennestraat 80-88 en 96 bouwt de Stad Brussel een nieuwe Nederlandstalige school en 15 passiefwoningen via haar Grondregie. De werf ging begin december van start. Voorlopig gaat het nog om voorbereidende werken. De plannen voor deze nieuwbouw werden getekend door architectenbureau BOB361, een bureau dat zich op een boogscheut van de site bevindt.

Een ingenieus ontwerp

De grote uitdaging van dit project was een volledige basisschool (kleuter en lager) en nieuwe woningen combineren op een beperkte site. Bij een schoolgebouw komt heel wat kijken: naast klassen moet er ook voldoende ruimte zijn om te spelen, eten en sporten. Een ingenieus ontwerp dat speelt met niveaus en hellingen, en 3 vrijstaande volumes combineert, maakte dit mogelijk.

Architectenbureau BOB361 combineert in dit ontwerp hedendaagse architectuur met pedagogie en duurzaamheid legt Schepen Lydia Mutyebele uit. De nieuwbouw ligt deels in een binnengebied, waardoor er extra veel aandacht ging naar het binnenbrengen van zonlicht en het dempen van geluid. De grond van de speelplaats(en) wordt bedekt met doorlaatbaar rubber; de muren met begroeide en zo de biodiversiteit van de site te ontwikkelen.

Schepen Ans Persoons,
bevoegd voor stedenbouw en Nederlandstalig onderwijs:

In de erg dichtbebouwde vijfhoek was het niet eenvoudig een terrein te vinden dat ruim genoeg was voor een volledig nieuwe school. We zijn erg blij dat we hierin geslaagd zijn, want de vraag naar extra plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs is het centrum erg groot.

Weetjes

  • In de school zullen op termijn 240 leerlingen terecht kunnen.
  • Het wordt de 8de Nederlandstalige basisschool van de Stad Brussel en de eerste binnen de vijfhoek.
  • Als alles goed gaat, opent de school in september 2022.
  • De Stad Brussel creëert deze legislatuur in totaal 728 extra plaatsen in het Nederlandstalige onderwijs (Zennestraat, nieuw Mutsaardcomplex, uitbreiding van de Droomboom). Schepen Ans Persoons:Zo’n enorme capaciteitsuitbreiding is heel hard nodig, maar ook ongezien. Het toont aan hoe belangrijk onderwijs voor dit stadsbestuur is”.  

Passiefwoningen

De ontwikkeling van de 15 openbare woningen in de Zennestraat 80 tot 88 en 96 beantwoordt aan de doelstellingen van het Huisvestingsplan 2019-2024 van de Stad Brussel. Het project voorziet in een totaal van 3 appartementen met 3 slaapkamers, 7 appartementen met 2 slaapkamers, 2 met een slaapkamer en 3 studios.

Bovendien beschikken deze woningen over technische installaties die niet alleen milieuvriendelijk zijn, maar de huurders ook in staat stellen te besparen op hun energiefactuur: fotovoltaïsche en thermische zonnepanelen, een individueel dubbelstrooms ventilatiesysteem dat warmteterugwinning mogelijk maakt. De bewoners delen aan de schoolkant een groot gemeenschappelijk terras met veel groen, van daaruit klimt een grote trap naar alle individuele ingangen van de woningen.

Lydia Mutyebele,
Schepen bevoegd voor Grondregie:

Dit project, in opdracht van de Stad Brussel, via haar Grondregie als projecteigenaar, is in overeenstemming met de doelstelling ‘Alles binnen 10 minuten’. De ontwikkeling van een bijkomende school beantwoordt al aan deze doelstelling, maar het is essentieel dat de Stad Brussel via haar Grondregie tegelijk kwaliteitsvolle en betaalbare openbare woningen blijft ontwikkelen.

Philippe Close,
Burgemeester van de Stad Brussel:

Dit project omtrent een nieuwe Nederlandstalige school en passiefwoningen past perfect binnen het idee van de stad op 10 minuten. Daarbij is het ook in overeenstemming met onze wil om duurzaam te investeren in onderwijs, dat vandaag meer dan ooit van belang is.

Oproep: bedenk mee een nieuwe naam voor de school

Aangezien de school gelegen is in de Zennestraat, is iedereen ze de “Zenneschool” beginnen noemen. Helaas kunnen we deze naam niet houden, want er bestaat al een Zenneschool in Brussel. Wij doen bij deze een beroep op de creativiteit van bewoners en organisaties uit de buurt. We zijn op zoek naar een naam die aan minstens één van onderstaande criteria voldoet:

  • Een naam die verwijst naar de geschiedenis / identiteit van de wijk
  • Een naam die verwijst naar de leefwereld van kinderen
  • Een vrouwennaam (een vrouw met merites op het vlak van onderwijs of onderzoek)

Een voorstel doen kan via deze link: www.brussel.be/naam-voor-de-nieuwe-school-de-zennestraat

PLANNING

De werfvoorbereidingen zijn begonnen op 30 november 2020.
De afbraak van de huidige gebouwen zal starten in januari 2021.
Het einde van de werken is voorzien in het voorjaar 2022.

In schooljaar 2022-2023 kunnen de eerste ketjes er naar school.

De totale kost van dit project bedraagt €15.400.878,91.

Meer info kan u vinden op www.brussel.be/zennestraat

Beelden @BOB361

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.