Feestelijk opening van de Nieuwstraat en omliggende straten na heraanleg

Op zaterdag 3 oktober 2020 is de heraanleg van de ‘s lands bekendste winkelstraat officieel beklonken. In aanwezigheid van de Brussels Burgemeester Philippe Close, Schepen voor Openbare ruimte en Stedenbouw Ans Persoons, Schepen voor Economie Fabian Maingain en vertegenwoordigers van Beliris en Shopera. De straat werd voor deze speciale gelegenheid feestelijk aangekleed en de etalages vertellen bezoekers over de rijke geschiedenis van deze straat. 

Twee jaar na de start van de werken zit niet enkel de autovrije winkelstraat volledig in het nieuw, maar kregen ook alle omliggende straten een facelift. Granieten stenen in drie verschillende tinten grijs en accenten met geelkoper die een pixelmotief vormen, vormen een sollide basis voor vrachtwagens die ’s ochtends leveren en aangenaam voor de fietsers en voetgangers. Verder kan men nu in de Koolstraat verkoeling vinden aan de nieuwe fontein en wandelaars kunnen uitrusten op de comfortabele zitbanken die geïnstalleerd werden. In totaal werden 15 nieuwe bomen aangeplant. 

Beliris, de publieke bouwexpert voor Brussel, en de Stad Brussel investeerden samen ruim € 5 miljoen in deze werken, die ongeveer 2 jaar duurden. De studies werden opgevolgd door studiebureaus BuurLatz en Ara, en de werken worden uitgevoerd door aannemer De Dender.

De kwaliteit van de openbare ruimte speelt een cruciale rol in de aantrekkelijkheid van een stad. De herinrichting van de Nieuwstraat is een echte meerwaarde voor het stadscentrum van Brussel, met name door de toegankelijkheid en het comfort dat het biedt aan mensen met een beperkte mobiliteit en aan alle winkeliers. Met de gelijktijdige heraanleg van de zijstraten wordt de hoofdas van de drukke winkelstraat ontlast en ontstaan nieuwe mogelijkheden voor handels-en horecazaken. Het doel van de stad is om een economische dynamiek te creëren door alle winkelstraten met elkaar te verbinden en zo een unieke en gevarieerde commerciële ervaring te bieden aan het winkelend publiek.

Philippe Close,
Burgemeester van de Stad Brussel:

Stilstaan is achteruitgaan. En dit geldt ook voor steden zoals Brussel. We moeten continu blijven investeren en vernieuwen in het aanpassen van de stad van vandaag zodat die beter op maat is van de burgers van morgen. De heraanleg van de Nieuwstraat hoort daar voor hartje Brussel ook bij. Ik ben ontzettend tevreden dat de grootste winkelstraat van het land vandaag in een nieuw jasje is gestoken. Brusselaars, maar ook pendelaars en toeristen kunnen hier nu opnieuw genieten van een aangenaam winkel- of ontspanningsmoment. Ik wil dan ook de handelaars en bezoekers ontzettend hard bedanken voor hun geduld en inzet tijdens de periode van de werken. 

Ans Persoons,
Schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare ruimte:

We willen mensen aanmoedigen om in het hart van Brussel te komen winkelen, en een aangename omgevingspeelt daarbij een belangrijke rol. We beperkten ons bij deze heraanleg niet tot de bekende shoppingstraat, maar namen we ook de zijstraten onder handen. De nieuwsstraat wordt zo beter verbonden met de omliggende wijken: winkelen gaat hier samen met de stad ontdekken. Met deze opfrisbeurt willen we benadrukken dat de Nieuwstraat niet alleen een straat met een geschiedenis is, maar ook en vooral een bloeiende toekomst heeft. De Stad zal ook verder inzetten op de activatie van de bovenverdiepingen die momenteel vaak leegstaan. De buurt kan dan verder evolueren naar gezonde mix van ontspanning en wonen. 

Fabian Maingain,
de schepen van economische zaken: 

Deze inauguratie gaat hand in hand met de nieuwe economische dynamiek die zich in en rond de Nieuwstraat aan het ontwikkelen is! De renovaties van City 2, voorheen The Mint, tonen de vitaliteit en de belangstelling die deze slagader nog steeds opwekt!Meer dan ooit tonen de gecoördineerde investeringen van de Stad, Beliris, de economische actoren en de samenwerking met de nieuwe Shopera-handelaarsvereniging aan dat de Stad een van haar vreugdevolle economische ondernemingen steunt.

Cédric Bossut,
directeur van Beliris:

Beliris wil met zijn projecten de levenskwaliteit van al wie leeft en werkt in Brussel verbeteren. Het verheugt ons dat de handelaars het eindresultaat appreciëren. De herinrichting kreeg alvast 9.9/10 qua comfort van Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw. De Nieuwstraat gaat een mooie toekomst tegemoet.

Quentin Huet,
Manager Shopera:

De handelsorganisatie Shopera is erg gelukkig met de heraanleg van de drukste winkelstraat van het land. We hopen dat iedereen deze belangrijke winkelstraat komt herontdekken. De nieuwstraat en haar omgeving is klaar voor een nieuw hoofdstuk. Gezien haar ligging in de hoofdstad van België en het hart van Europa is een voorbeeldfunctie weggelegd voor de Nieuwstraat. Wij zullen vanuit Shopera hard blijven werken om deze reputatie te blijven behouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.