TEJO strijkt neer in Brussel

Brussels TEJO-huis opent de deuren: een plaats voor het verhaal van jongeren

Opgroeien in Brussel is wonderlijk, en soms uitdagend. TEJO BXL opent de deuren, een plek zonder drempels waar jongeren terecht kunnen voor een therapeutisch gesprek. Gratis en anoniem voor zowel grote als kleine zorgen. Vanaf maandag 14 september om 17 uur kunnen jongeren contact opnemen of gewoon binnenspringen.

WAT IS TEJO

TEJO staat voor ‘ThErapeuten voor JOngeren’ en is een plaats waar jongeren tussen 10 en 20 jaar kunnen praten met een therapeut. Het aanbod is gratis, anoniem en quasi onmiddellijk: ze kunnen er zowel spontaan binnenspringen als op afspraak terecht voor een vrijblijvend gesprek. De jongere staat absoluut centraal. Hij of zij kan alleen komen of begeleid door een familielid of vertrouwenspersoon. Na een verwelkoming door een enthousiaste onthaalmedewerker die informeert, kan er zeer snel een ontmoeting plaatsvinden met een professioneel opgeleide therapeut. Beiden zijn dynamische vrijwilligers die zich inzetten voor mentale, toegankelijke psychologische bijstand voor jongeren. De therapeut zal vooral het unieke verhaal beluisteren en vervolgens ondersteuning bieden binnen het kader van de kortdurende oplossingsgerichte psychotherapie. Bedoeling is dat de jongere terug in zijn of haar kracht kan gaan staan. Zo wil TEJO er zijn op het moment dat je er nood aan hebt en hoeven moeilijkheden niet aan te slepen.

TEJO BXL START

Goed nieuws: in Brussel steekt TEJO BXL op maandag 14 september van wal! Een gedreven vrijwilligersploeg staat klaar om aan de slag te gaan. Als idee komt TEJO aanwaaien vanuit Vlaanderen waar het in 2010 ontstond en momenteel in 14 centrumsteden actief is. Het is duidelijk dat het een antwoord biedt op hoge noden bij jongeren en wachtlijsten in de hulpverlening. Een bevraging van Brusselse jeugdwelzijnswerkers uit 2017 bracht aan het licht dat een TEJO-huis oprichten in onze hoofdstad een bijzonder goed idee was, et voilà! In samenwerking met Stad Brussel die huisvesting aanlevert en met de Vlaamse Gemeenschapscommissie die financieel steunt, opent TEJO BXL nu de deuren! Dit is een openstaande uitnodiging aan jonge Brusselaars. Het onthaal is typisch Brussels: warm, inclusief en met een gevoel voor diversiteit. Er is een gegarandeerd aanbod in het Nederlands. In andere talen is dit afhankelijk van een match met een vrijwilliger uit het therapeutenkorps.

PRAKTISCHE INFO

  • Locatie: Groendreef 16, 1000 Brussel (Basisschool Klavertje Vier), ingang TEJO.
  • Openingsuren: maandag, dinsdag en donderdag tussen 17u en 21u.
  • Meer info: tejo.be & facebook.com/tejobxl
  • Interesse als vrijwilliger: Contact via info.bxl@tejo.be & 0495 / 873 408

Ans Persoons,
schepen voor Nederlandstalig(e) Onderwijs en Aangelegenheden van de Stad Brussel

Tijdens de lockdown is het aantal jongeren dat met depressieve gevoelens kampt, sterk toegenomen. De plekken waar ze terecht kunnen met hun vragen en twijfels zijn beperkt. Daarom zijn we erg blij dat we een huis gevonden hebben voor TEJO in Brussel.  Ze zochten een plek die huiselijkheid uitstraalt, voldoende privacy biedt aan de jongeren die er langsgaan en makkelijk bereikbaar is met fiets en openbaar vervoer. De voormalige conciërge-woning van onze Klavertje 4 school voldoet aan deze eisen. In andere steden is TEJO een erg waardevolle partner gebleken in de strijd voor meer mentaal welzijn bij jongeren. Een eigen TEJO huis is dan ook een absolute meerwaarde voor onze stad.

Elke Van den Brandt,
collegevoorzitter Vlaamse Gemeenschapscommissie

“De nood aan ondersteuning voor jongeren is groot, ook in Brussel. Met laagdrempelige begeleiding door professionele therapeuten komt TEJO tegemoet aan de groeiende vraag van jongeren met psychische zorgen. TEJO is een fantastisch initiatief om het taboe rond mentale gezondheid te doorbreken en de stap naar hulp te vergemakkelijken. Met deze subsidie maken we de opstart en uitbouw van TEJO in Brussel mee mogelijk.

Ingrid De Jonghe,
oprichter en bezielster van TEJO en TEJO Vlaanderen

“Ben je tussen 10 en 20 jaar? Zie je het niet meer zitten? Is er iets wat je verdrietig, boos of bang maakt? Kan of wil je er met je vrienden of ouders niet over praten? Dan ben je welkom bij TEJO. We luisteren graag naar je verhaal.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.