12 AANKOMENDE ARTISTIEKE GEZELSCHAPPEN GAAN IN ZEE MET BRUSSELSSE CULTUURHUIZEN DANKZIJ PROJECTOPROEP KANGOUROE-BXL.

Philippe Close, burgemeester van de Stad Brussel.

Het is vandaag exact 6 maanden geleden dat we met ons stadsbestuur het KANGOUROE-BXL project lanceerden als reactie op de Vlaamse besparingen in de culturele sector. Voor zowel mezelf als voor mijn volledige schepencollege is stimulatie en ontwikkeling van cultuur in onze stad erg belangrijk. Cultuur versterkt de sociale cohesie, en dat is in een multiculturele en diverse stad als Brussel, waar we dagelijks met meer 184 nationaliteiten samenleven, van essentieel belang. Vandaag ben ik blij dat we met de vrijgemaakte 200.000 euro 12 startende projecten kunnen ondersteunen!

Laten we de klok even terugdraaien naar begin november 2019: De Vlaamse regering kondigt een besparing aan van 6% op de werkingsmiddelen van de culturele instellingen en 60% op de projectsubsidies. Een slag in het gezicht van de culturele sector, die heel wat projecten in het water ziet vallen.

De Stad Brussel is zich ten volle bewust van de grote waarde van de culturele sector voor Brussel en heeft toen snel gereageerd. Bovenop de vaste bedragen die de Stad elk jaar vrijmaakt voor cultuur, werd een extra  bedrag van 200.000 euro ter beschikking gesteld via een nieuwe projectoproep KANGROUROE-BXL om aanstormend talent in de culturele sector te ondersteunen.

Delphine Houba, Schepen voor Cultuur, Toerisme en Grote evenementen.

Via de projectoproep onderstreept de Stad Brussel het belang van steun voor een sector met diverse disciplines die een enorme troef zijn voor de Stad, zowel op lokaal vlak als haar internationale uitstraling”

 Het kosmopolitisch karakter en de verstrengeling met de eigenwijze Brusselse identiteit zijn vaak een voedingsbodem voor allerlei artiesten. Brusselse cultuur heeft inclusiviteit en solidariteit steeds hoog in het vaandel gedragen. Het is telkens een reïncarnatie van de rijkdom aan diversiteit van de Brusselaars 

Delphine Houba:

“Met de projectoproep KANGOUROE-BXL wil Brussel zich blijven inzetten voor acties die het open karakter van de Stad versterken. Centraal staat de ontmoeting van de ander: over de taal- en gemeenschapsgrenzen heen.” 

Wat inderdaad opvalt is dat via deze projectoproep artiesten met uiteenlopende achtergronden en moedertalen elkaar wisten te vinden. Franstalige artiesten werken samen met Nederlandstalige culturele huizen; Bronks en La Montagne Magique zijn samen meter/peter van dezelfde tweetalige productie; inspiratie uit verschillende culturen wordt vertaald naar een Brusselse mengvorm.

Schepen voor Nederlandstalige aangelegenheden Ans Persoons:

Deze dynamiek bestaat in Brussel al langer op het terrein, maar vindt vaak moeilijk financiële ondersteuning, net omdat ze de klassieke gemeenschapsgrenzen doorbreekt. Als meertalige hoofdstad is het onze verantwoordelijkheid om net die projecten te ondersteunen. Er bestaat wel degelijk iets als een ‘typisch Brussels’ cultureel product, en het zijn net deze projecten die we met KANGOUROE-BXL ondersteunen.

De projectoproep richtte zich tot gezelschappen en individuele artiesten, die op zoek moesten gaan naar een een peter/meter: een gevestigd cultureel huis dat hen zal ondersteunen en begeleiden (zowel inhoudelijk, technisch als logistiek). De ‘kleintjes’ hadden de touwtjes in handen, zij waren de aanvrager en kozen de peter/meter waarmee ze in zee wilden gaan. Deze aanpak heeft tot heel wat nieuwe, verrassende culturele ontmoetingen en samenwerkingen geleid: het fameuze KANGOUROE-effect.

Schepen Ans Persoons:

We zijn erg blij dat we hiermee een extra impuls kunnen geven aan de Brusselse culturele sector, en zijn er van overtuigd dat zonder deze projectoproep een aantal bijzonder beloftevolle, boeiende producties nooit een podium zouden hebben gekregen.

De projectoproep werd op 20 april afgesloten en uit de 105 inzendingen werden 12 kandidaturen weerhouden. Het Schepencollège heeft een keuze gemaakt, gebaseerd op de analyse en het advies van de dienst Cultuur. 12 artistieke projecten ontvangen tussen de 5.000 en 25.000 €. Het betreft telkens innoverende projecten met een doordachte visie, die werken rond actuele thema’s. Verschillende podiumdisciplines van theater tot moderne dans, hip-hop en vertelmomenten tot en met begeleide wandelingen en acrobatie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.