Stad Brussel ontwikkelt visie voor de toekomst van de Lakense binnengebieden

Hoe kunnen we verstandiger verdichten?

De Stad Brussel lanceert samen met de Bouwmeester een stedenbouwkundige studie over de binnengebieden van Lakense bouwblokken. De studie moet de bestaande situatie in kaart brengen, en ons helpen om toekomstige woonverdichtingsprojecten beter te kunnen beoordelen en sturen. Zomaar volbouwen is niet meer van deze tijd. We moeten waken over de leef- en woonkwaliteit van de reeds aanwezige en toekomstige bewoners.

Geen konijnenkoten

Ans Persoons: “De ophokplicht doet nogal wat stadsbewoners dromen van meer ruimte en een tuin.Verhuizen naar het platteland is geen duurzame oplossing. Het maakt wel opnieuw duidelijk dat heel goed moeten nadenken over hoe we verdichten in de stad. Als we gezinnen in de stad willen houden, moeten we die niet volbouwen met ‘konijnenkoten’, maar inzetten op aantrekkelijke, kwalitatieve woningen met veel groene buitenruimte. Deze studie past in onze  zoektocht naar goed beheerde densiteit.” 

Wat is een binnengebied?

Als je de stad vanuit de lucht bekijkt, zie je dat er zich tussen de straten ‘bouwblokken’ aftekenen: een geheel aan woningen, met langs de achterkant tuinen of koterijen die op elkaar uitkomen. Die binnenkant van een bouwblok noemt men het ‘binnengebied’ (intérieur d’ilôt).

Bepaalde delen van Laken – en meer bepaald het stuk ten zuiden van spoorweglijn 50- zijn erg dicht bebouwd. De bouwblokken liggen tussen smalle straten en bestaan uit rijwoningen en oude industriële entrepots. De rijwoningen worden vandaag meestal ingenomen door meerdere gezinnen, wat geleid heeft tot een wildgroei aan koterijen achter de huizen. De industriële opslagruimtes en ateliers in de binnengebieden hebben er vaak decennia lang verlaten en verwaarloosd bijgelegen en worden de laatste jaren steeds vaker opgekocht door ontwikkelaars.

Waarom deze studie?

We hebben geconstateerd dat deze woonverdichtingsprojecten vaak ambitie en kwaliteit missen. De Stad Brussel wil toekomstige vergunningen die ingediend worden voor ontwikkelingsprojecten in de Lakense binnengebieden beter kunnen beoordelen en sturen. We moeten waken over voldoende toegankelijk groen en doorlaatbare buitenruimte, een balans tussen privacy en sociale verbondenheid en gemengde functies. Binnengebieden vormen een ideale context om te experimenteren met nieuwe woonvormen -collectief en/of intergenerationeel- en zo mee een duurzame stad vorm te geven.

Daarvoor missen we een duidelijk kader. Het doel van de studie is niet om een bijkomend regelgevend kader te ontwikkelen met strikte richtlijnen voor elk bouwblok, maar om een methodologie uit te werken waarin duidelijk wordt wat wenselijk is voor welk type bouwblok. De stedenbouwkundige aanbevelingen zullen complementair zijn aan het regulerend kader en voorzien Stad en Gewest van een gemeenschappelijke visie om deze plekken kwalitatief te ontwikkelen.

De opdracht omvat de volgende fasen:

  1. Ontwikkeling van een gedeelde kennis over de binnengebieden van de Lakense bouwblokken en een visie op hun toekomstige ontwikkeling;
  2. Ontwikkeling van stedenbouwkundige instrumenten voor de ontwikkeling van die binnengebieden;
  3. Opmaak van een communicatiedocument dat de ontwikkelde kennis, visie en instrumenten op een didactische manier samenvat.

Praktisch

  • Samen met de Bouwmeester gaat de Stad Brussel op zoek naar een studiebureau.
  • Het lastenboek werd gisteravond goedgekeurd door de gemeenteraad.
  • In juli 2020 zal de opdracht gegund worden, zodat ze half augustus kan starten.
  • Het budget voorzien voor de studie bedraagt 100.000 exclusief BTW

Beeld: © Séverin MALAUD

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.