Wedstrijd voor nieuw gebouw Droomboom

Zelfs in tijden van Covid-19, werken we verder aan de scholen van morgen.

De Stad Brussel heeft vandaag samen met de Bouwmeester een architectuuroproep gelanceerd om het nieuwe gebouw voor basisschool de Droomboom te ontwerpen. De nieuwe campus moet plaats bieden aan 696 kinderen. De opening is voorzien in 2024.

Nieuw gebouw

De huidige infrastructuur van de Droomboom in Laken is versnipperd en telt veel gebreken. De expo ‘58 paviljoentjes op de site werden destijds ontwikkeld om maar enkele jaren mee te gaan. Zestig jaar later zijn ze volledig uitgeleefd en totaal ongeschikt als schoolgebouw. Ook de bakstenenpaviljoenen op de site zijn van slechte kwaliteit.

We willen aan onze kinderen en leerkrachten optimale leer- en werkomstandigheden bieden, en daarom kiezen we voor een nieuw gebouw. Een gebouw dat exemplarisch is op vele vlakken: duurzaam, ecologisch, toegankelijk, goed communicerend met de omgeving, op maat van kinderen en hun talenten. De grote bomen op de site moeten bewaard blijven.

Door de nieuwe schoolgebouwen compact en intelligent te stapelen kunnen we op deze schoolsite 404 extra plaatsen creëren en een antenne van de Hoofdstedelijke academie voor Muziek, Woord en Dans integreren, zonder daarbij in te boeten aan buitenruimte voor de speelplaats. De kleuterafdeling die nu in de Neyberghlaan is ondergebracht, zal ook naar de hoofdsite verhuizen. De nieuwe omnisportzaal zal ook na de schooluren toegankelijk zijn voor de buurt.

Schepen Ans Persooons, bevoegd voor Nederlandstalig Onderwijs:  

Door te investeren in een nieuw gebouw, tonen we aan onze leerlingen: wij geloven in jou, jij verdient de beste omkaderingBij de ontwikkeling van het gebouw houden we meteen rekening met het toekomstig gebruik voor naschoolse activiteiten, zodat de school een levendige betrokken speler in de buurt kan worden.

Procedure

Vandaag is de Stad Brussel op zoek naar architecten om dit gebouw te ontwerpen. De Stad wordt daarbij begeleid door het team van de Bouwmeester. De site biedt erg veel mogelijkheden, en we zijn dan ook benieuwd wat de architecten ons zullen voorstellen. Meer info over de voorwaarden en deadlines vinden geïnteresseerden op de website van de Bouwmeester.

Idealiter starten de werken begin 2023. De school zou eind 2024 moeten opengaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.