De EU doet niet genoeg in de strijd tegen wildgroei aan illegale toeristische overnachtingen.

Vorige week bereikten de sector en de Europese Commissie een akkoord. 
Online verhuurplatformen zullen nu verplicht cijfermateriaal moeten doorgeven aan Eurostat. Deze cijfers beperkingen zich tot aantal overnachtingen en het aantal klanten per stad. 

Dit is onvoldoende. De Stad Brussel heeft, samen met 22 andere steden, een oproep gelanceerd om de Europese richtlijnen mbt online diensten en handel aan te passen naar de realiteit op het terrein. Vandaag is het erg moeilijk voor steden om exact te weten welke woningen illegaal verhuurd worden aan toeristen (illegaal = niet in overeenstemming met de Brusselse ordonnantie). Indien de platformen gegevens zouden delen zoals adressen, namen van eigenaars en het aantal overnachtingen, zou het veel makkelijker zijn om in te grijpen.

Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent vandaag 7000 advertenties waarvan 2200 op het grondgebied van de stad Brussel. 

We willen vermijden dat we de weg op gaan van steden als Amsterdam of Parijs, waar de wildgroei aan Airbnb nog veel grotere proporties aanneemt. In Parijs worden 65.000 appartementen via Airbnb aangeboden. Mede onder druk van dit fenomeen is de gemiddelde prijs per vierkante meter woning opgelopen tot meer dan 10.000 per m².  We willen geen stadscentrum waar alleen nog toeristen logeren. In al onze wijken moeten er voldoende betaalbare woningen beschikbaar zijn die Brusselaars kunnen huren. Daarom is het cruciaal dat we gericht kunnen ingrijpen.

https://www.lalibre.be/regions/bruxelles/la-ville-de-bruxelles-flingue-la-commission-europeenne-airbnb-doit-donner-le-nom-de-ses-clients-5e674913f20d5a29c64b2652

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.