Stad Brussel koopt kunstwerk ‘The Container’ van Luc Deleu.

Wie regelmatig door Brussel flanneert, stond zeker al eens stil bij ‘The Container’ op het rondpunt aan de Pachecolaan. Deze zwevende container die alle zwaartekracht lijkt te tarten, is een creatie van de Belgische artiest en architect Luc Deleu. Het kunstwerk werd er ingeplant in het kader van de tijdelijke expo ‘Passages’ over de Noord-Zuidverbinding. “Wat toen in 2013 een tijdelijke invulling was, is ondertussen een vaste waarde geworden in het straatbeeld van Brussel. Brusselaars en bezoekers staan steeds perplex te kijken naar de vrachtcontainer in bordeaux-kleur die schijnbaar moeiteloos ballanceert op slechts één hoek. De Stad Brussel is overtuigd van de meerwaarde van dit werk, maar er was heel wat onduidelijkheid over de eigendomsrechten van het werk”, legt Ans Persoons uit, schepen van Stedenbouw en Publieke ruimte. “Daarom heeft het schepencollège beslist om het werk aan te kopen en zo haar toekomst veilig te stellen in de publieke ruimte.”

Ans Persoons,
schepen van Stedenbouw en Openbare ruimte:

“The Container”van Luc Deleu is deel van het Brussels openbaar kunstpatrimonium. De plek werd niet toevallig gekozen, het werk werd gecreëerd naar aanleiding van de expo ‘Passages’ georganiseerd door de vzw Recylart langs de Noord-Zuidverbinding, een tentoonstelling die de confrontatie opzocht met de stedenbouwkundige gevolgen die de aanleg van een spoorweg door het centrum van Brussel hebben veroorzaakt. De Stad Brussel is zich volledig bewust van de instristieke kwaliteiten en de meerwaarde van de The Container voor de stad en heeft dan ook besloten het werk aan te kopen. Ze volgt daarbij het advies van haar Comité voor Stedenlijke kunst, een orgaan van experten dat de Stad bijstaat met betrekking tot kunst in de openbare ruimte.

Delphine Houba,
Schepen van Cultuur, Toerisme en Grote Evenementen.

Dit technische huzarenstuk dat met haar volle gewicht rust op slechts één hoek is een meesterwerk van de Belgische kunstenaar-architect Luc Deleu. Zoals vaak in de stroming van de hedendaagse kunst is er de kwestie van smaak. Men is voor of tegen… Maar niemand zal ontkennen dat dit kunstwerk alle blikken vangt van de voorbijgangers. In toeristische publicaties over Brussel wordt ‘The Container’ vaak vermeld als bezienswaardigheid en het is een dankbaar onderwerp van menig fotograaf.

Het kunstwerk van Luc Deleu voedt het debat over kunst in de openbare ruimte. Met dit werk maakt Luc Deleu ons bewust van de effecten die stedenbouwkundige ingrepen op het stadweefsel hebben. Luc Deleu heeft een voorliefde voor containers als materiaal om de link tussen verstedelijking en kunst. Tussen kust en openbare ruimte. 


Ans Persoons besluit:

De Stad zal daarbovenop ook de nodige werken uivoeren op een aantal elementen van de heraanleg van het rondpunt om het kunstwerk terug te draaien. Door de hoge planten kon je de essentie van het werk, het punt waarop alles balanceert, niet meer zien. Dat is echt zonde.

Foto : Le Container en de orginele inplanting ©Fred Romero

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.