De Stad Brussel viert het einde van de heraanlegging van de Papenvest en omgeving.

Op donderdagnamiddag heeft  het Collège van Burgemeester en Schepenen van de Stad Brussel feestelijk het einde van de werken gevierd rond de Papenvestsite. De werken werden gerealiseerd in het kader van het Duurzaam Wijkcontract Bloemenhof. Een heraanleg met accenten op drie pijlers: verkeersveiligheid, vergroening, ontmoeting.

Openbare ruimte met oog voor de actieve weggebruiker.

De openbare ruimte onderging een ware transformatie in de omgeving van de Papenvest en de Grootsermentstraat. Na 10 maanden werf kunnen de actieve weggebruikers zich een pak veiliger en comfortabeler door de wijk bewegen.

Ans Persoons, Schepen bevoegd voor Stedenbouw en Openbare Ruimte

De buurt rond Papenvest heeft een industrieel verleden. Dat verklaart waarom de wijk een zeer dichte bebouwing en smalle straatjes met kasseien heeft”. De noden van Brussel zijn geëvolueerd, en de openbare ruimte moet daar een weerspiegeling van zijn. Bij deze heraanleg hadden we duidelijke doelstellingen in ons hoofd: hoe het comfort en de veiligheid voor fietsers en voetgangers verhogen en meer open, groene ontmoetingsplekken voor de buurt creëren?

Op twee plekken werden de straat en het voetpad heraangelegd als een plateau op één niveau. De Jacques Brelsquare en een stuk van de Slotstraat werden zo één plein, met kleurrijke elementen op de grond en houten design zitbanken ontworpen door kunstenaar Lucille Soufflet in samenwerking met het MAD. Aan de andere kant van het pleintje (achter het basketbalveld) wordt het voetpadniveau doorgetrokken tot aan de zone voor de vijf Blokken, waar ook banken geplaats werden. Met andere woorden: het kruispunt van de Grootsermentstraat, de Papenvest en de Hopstraat werd een verhoogde plateau dat auto’s aanzet om te vertragen en waar voetgangers veilig kunnen oversteken. 

De rijvakkenwerden sterk versmald, wat auto’s dwingt om trager te rijden. Op de Papenvast werd er vaak ‘geracet’, omdat het wegdek voor de Barbeton en de square Jacques Brelsquare erg breed waren. Deze gevaarlijke verkeerssituatie wilden we aanpakken, nu is de straat veiliger voor de vele kinderen en jongeren die in die buurt naar school gaan.

Meer groen op straat

De heraanleg stond ook in het teken van de vergroening van de wijk.

Ans Persoons:

“In een centrumwijk met een dichte bebouwing hebben de bewoners echt nood aan ontmoetingsplekken en zoveel mogelijk groen. De bedoeling was een groen netwerk uit te bouwen in een wijk die over het algemeen redelijk grijs aanvoelde”.

Aan de Grootsermentstraat werden een tiental bomen aangeplant. De moestuin aan de voet van de muurtekening van Brecht Evens werd vernieuwd: buurtbewoners kunnen er nu genieten van zitbanken, extra bloembakken ontworpen door de artiest Damien Gernay en nieuwe speeltuigen voor de kleinsten. De Stad zet in op duurzaamheid en plaatste daarom een installatie die regenwater opvangt voor het onderhoud van de moestuin.

Een duurzaam project voor en door de buurtbewoners.

De heraanleg van de omgeving van de “Papenvestsite” past in het kader van het Duurzaam wijkcontract Bloemenhof waarbij in totaal 39.000.000 euro geïnvesteerd werd in de wijk door de Stad Brussel en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Het project werpt vandaag zijn vruchten af met onder meer 2 heraangelegde parken (Fontainas en Dolto), 59 wooneenheden, 1 polyvalente zaal, 1 nieuwe sportzaal, 9 collectieve moestuinen, 4 speeltuinen, 76 extra bomen en 31 projecten gedragen door buurtbewoners.

Het Duurzaam Wijkcontract is een prachtig voorbeeld van samenwerking en overleg tussen de buurtbewoners en lokale organisaties onder begeleiding van de Stad Brussel. Vergaderingen met geïntereseerde bewoners gingen op regelmatige tijdstippen door op het Jacques Brelsquare en in de voormalige gebouwen van het MAD zodat iedereen kon bijdragen bij de plannen van de heraanleg van de moestuin, de Grootsermentstraat en het Jacques Brelsquare.

Arnaud Pinxteren, Schepen bevoegd voor Stadsvernieuwing en Participatie

Het Duurzaam Wijkcontract Bloemenhof had als streefdoel om de wijk aangenamer, duurzamer en rustiger te maken voor haar inwoners. Zowel bewoners als gebruikers van de wijk zaten mee aan de tafel zodat via participatie een project ontstond waar de belangen van alle betrokken partijen werden geïntegreerd. Gezien de dichte bebouwing in de wijk stond de herwaardering van de publieke ruimte en de vergroening als prioriteit op de agenda. Er werd bijna 3.000.000 euro geïnvesteerd in de verbetering van de levenskwaliteit, de toegankelijkheid en de vergroening van de openbare ruimte in de Bloemenhofwijk. Een stap voorwaarts om van de Stad Brussel een duurzame en solidaire stad te maken.

Philippe Close, Burgemeester van de Stad Brussel

De Stad wil voor ieder van haar inwoners een wijk creëren waar het plezierig vertoeven is. De heraanleg van de omgeving van de ”Papenvestsite” is een schoolvoorbeeld van hoe we de centrumwijken aantrekkelijk houden voor de woon-en leef functies van de Brusselaars. De openbare ruimte die opnieuw vorm kreeg staat toe om een plek te zijn voor ontmoeting en ontspanning. Ik geef graag mee dat het toekomstig woonproject met een mix van sociale-en middenklassewoningen met haar collectieve voorzieningen zullen bijdragen aan de kwaliteit in deze wijk. Het project past ook in het streefdoel om alles voorzieningen van de stad binnen een afstand van maximum 10 minuten wandelen binnen bereik te hebben, een prioriteit van dit Collège.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.