Dominique Goblet is eerste vrouw in stripmurenparcours

De Brusselse stripmuren ‘tekenen’ de stad: ze vormen een fleurig herkenningspunt in de wijk, zijn de trots van stripfanaten en wijkbewoners, en trekken heel wat toeristen aan. Het parcours telt intussen meer dan vijftig muren, waarvan er geen enkele (nul!) ontworpen werd door een vrouw. Daar komt binnenkort gelukkig verandering in, want stripauteur Dominique Goblet heeft een tekening ontworpen voor de Alhambrawijk. Goblet wordt zo de eerste vrouw die het stripmurenparcours van de Stad Brussel vervoegd, maar zeker niet de laatste!

fresque-domGoblet

In de lente van dit jaar krijgt de Stad Brussel haar eerste stripmuur ontworpen door een vrouwelijke stripauteur. Dominique Goblet is zonder twijfel een grote naam in de hedendaagse stripwereld. Haar albums worden uitgegeven door Frémok, een Frans-Belgische uitgeverij die bekend staat voor haar baanbrekende keuzes en avant-gardistisch werk. Voor de muur in de Alhambrawijk ontwierp de kunstenares een tekening die geïnspireerd is op haar album Les Hommes Loups.

De buurtbewoners kozen voor Dominique Goblet

Het wijkcomité van de Alhambra klopte een tijdje geleden op onze deur met de vraag om samen met hen een stripmuur te ontwikkelen voor een gevel in de Sint-Jan-Nepomucenusstraat 15 (vlakbij de KVS). We hebben drie vrouwelijke artiestes voorgesteld aan de bewoners. Deze kozen quasi unaniem voor Dominique Goblet en haar sobere, uitgepuurde grafische stijl. Een zeer goede keuze!

De muur wordt heel anders dan alle voorgaande. Dominique Goblet is een erg talentvolle Brusselse artieste die volledig haar plaats heeft in ons stripparcours, dat we een frisser elan trachten te geven door hedendaagse tekenaars met uiteenlopende grafische stijlen aan bod te laten komen. Vorig jaar hebben we samengewerkt met Nix en dit jaar volgt nog een project met Brecht Evens. Ze maken elk heel verschillend en tegelijk prachtig werk, wat illustreert hoe rijk en talentvol de hedendaagse Belgische stripwereld is.

Waarom het belangrijk is om met vrouwen te werken

Vorig jaar ontstond tijdens het Internationaal Stripfestival van Angoulême verontwaardiging omwille van het gebrek aan vrouwelijke nominaties voor de Grand Prix. Dat leidde – terecht –  tot een fel debat. Voor ons de gelegenheid om na te gaan hoeveel vrouwelijke auteurs ons Brussels stripparcours telde. Tot onze scha en schande moesten we constateren dat dat aantal nul was (hierover schreef ik al eerder dit opiniestuk).

De stripwereld mag dan lang een mannenbastion geweest zijn, het stemt niet overeen met de realiteit vandaag. Er zijn steeds meer vrouwelijke striptekenaars en ze zijn even talentvol als hun mannelijke collega’s. Dominique Goblet mag dan wel de eerste  vrouwelijke auteur zijn die een muur ontwerpt voor het parcours van de Stad, ze zal zeker niet de laatste zijn.  Ik heb me geëngageerd om elk jaar minstens één stripmuur  van de hand van een vrouw in te huldigen, en die belofte ga ik waarmaken!  

 

Een gedachte over “Dominique Goblet is eerste vrouw in stripmurenparcours

  1. Hey Ans,alles goed met jou?Een vraagje heb jij de contactgegevens van de tekenares?Ik zou nl op de hoogte willen gehouden worden wanneer ze start aan de muur…Ik kan hier misschien een repo over maken…

    Alvast merci
    X

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.