Namen eerste artiesten Six Tunnels bekend

sixtunnels_basse.jpg

De Bulgaarse artieste Pepe Ivanova & Lode Vranken van De Bouwerij en Haseeb Ahmed & Daniel G. Baird zijn de eerste artiesten die in het kader van het duurzaam wijkcontract Jonction een kunstwerk mogen aanbrengen op de muren van de tunnels in de Basse- en de Fonteinstraat (wijk rond treinstation Brussel-Kapellekerk). Terwijl de voorbereidingen van deze tunnels deze maand van start gaan, wordt een nieuwe projectoproep gelanceerd voor de overige vier tunnels. Het artistiek netwerk ‘No New Enemies’ staat in voor de artistieke ondersteuning terwijl de vzw Recyclart de artiesten helpt het participatief proces met de bewoners tot een goed einde te brengen.

Van Bulgarije tot Amerika: een internationale vitrine

Even kaderen: in juli 2016 lanceerde de Stad Brussel een projectoproep in het kader van het duurzaam wijkcontract om de zes tunnels onder de Noord-Zuidverbinding door kunstenaars onder handen te laten nemen. Na advies van een externe jury heeft het schepencollege kunstenaars aangeduid voor de eerste twee tunnels.

Het kunstwerk dat ontwikkeld zal worden voor de tunnel in de Bassestraat is de vrucht van een samenwerking tussen de Bulgaarse artieste Pepa Ivanova en Lode Vranken van het architectenbureau De Bouwerij. Ze zullen een glasinstallatie maken. De andere geselecteerde kandidaten zijn de Amerikanen Haseeb Ahmed & Daniel G. Baird die een projectvoorstel indienden voor de Fonteinstraat. Ze zullen gebruik maken van de Japanse Kintsugitechniek. Concreet betekent dit dat gaten in de muren van de tunnel opgevuld zullen worden met gerecupereerd materiaal uit de wijk.

In elk wijkcontract investeren we in kunst in de publieke ruimte. Iedereen moet trots kunnen zijn op zijn buurt. Kunst mag geen privilege zijn van welgestelde wijken. Heel wat Brusselaars komen zelden of nooit in een museum of galerij. Een toevallige ontmoeting met kunst op straat kan mensen hongerig maken naar meer, hen anders doen kijken naar hun omgeving, of gewoon even stil doen staan bij schoonheid.

Het project Six Tunnels, waarvan de naam refereert naar de Sixtijnse kapel in Rome, zet zich in het rijtje van hedendaagse kunstprojecten in de recente wijkcontracten: Melancholia van Kendell Geers aan de Vijf Blokken (wijkcontract Bloemenhof) en de toekomstige evolutieve sculptuur van Nathalie Joiris op het Bockstaelplein (Wijkcontract Bockstael).

Kunst in de wijkcontracten: een uitdaging

Kunst in de openbare ruimte is niet altijd evident. We vragen de artiesten steeds om de wijk zo veel mogelijk te betrekken bij de creatie van het werk. Dat kan zowel bij het bedenken van het concept, als bij het uitwerken ervan. Het moet zeker geen makkelijk kunstwerk worden, het hoeft niet te behagen, maar er mag ook geen vervreemding met de buurt optreden. Om deze uitdaging tot een goed einde te brengen schakelde het team van het wijkcontract Jonction twee organisaties in om het project  te omkaderen.

No New Enemies is een internationaal netwerk van kunstenaars en professionelen die hun expertise aanbieden op het vlak van hedendaagse kunst. Ze zullen de artiesten artistieke ondersteuning bieden. Recyclart is een multidisciplinair kunstencentrum dat ingebed is in de wijk rond Brussel Kapellekerk. Omdat Recyclart zo goed vertrouwd is met de wijk en haar bewoners, is het ideaal geplaatst om de artiesten te helpen bij het op gang brengen van een participatief bewonerstraject.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.