Spannende tijden voor wijkcontract Jonction

oie_jpg-2

Wijkcontract Jonction is halfweg en draait op volle toeren! Dankzij een stevige financiering kunnen maar liefst 15 lokale projecten gedurende vier jaar activiteiten ontwikkelen voor de bewoners van de wijk rond Recyclart en de Brigitinen. Onze partners werken allen vanuit een verschillende invalshoek (sport, onderwijs, sociale cohesie, huisvesting, socio-professionele inschakeling) en proberen zoveel mogelijk in te spelen op de noden van de bewoners. We maakten een brochure met wat er al gebeurd is en wat er nog te gebeuren staat, met prachtige illustraties gemaakt door Fabienne Loodts.

Wil je graag zo’n brochure? Stuur een mailtje naar ans.persoons@brucity.be en we sturen er met plezier eentje op!

3.png

Hieronder lees je alvast een korte samenvatting van de belangrijkste projecten. Naast de lopende acties wordt er ook volop gewerkt aan verscheidene vastgoedprojecten en projecten die de openbare ruimte rondom het station Kapellekerk blijvend zullen veranderen.

Stadspark Jonction

Dit project is het meest omvattende project van het wijkcontract. Het omvat de herinrichting van de openbare ruimte voor de appartementsgebouwen Brigitinen/Visitandinen tot aan het treinstation Kapellekerk. Het doel is om deze ruimte aangenamer en toegankelijker te maken voor iedereen. Het architectenbureau Bas Smets stond in voor het ontwerp van het Masterplan van deze ruimte en consulteerde daarbij de mensen uit de buurt regelmatig voor input en feedback. Tegen de zomer wordt het studiebureau bekend gemaakt dat in zal staan voor de concrete invulling van het park. De werken aan het park starten in 2019. Het Masterplan is beschikbaar op vraag. Aarzel niet ons hierover te contacteren.

Sportzaal Nieuwland

Op het braakliggend terrein aan de Nieuwlandstraat komt een nieuwe sportzaal. De sportzaal vervangt een oudere sportzaal in de Radstraat en wordt ontworpen door het architectenbureau MDW. De bouw van de zaal start in 2019. Het voorontwerp is beschikbaar op vraag. Aarzel niet ons hierover te contacteren.

Onthaalruimtes voor kinderen + solidaire woningen

Het project ‘Tissages’ behelst de bouw van 2 onthaalruimtes met buitenspeelruimte voor 20 (2 x 10) kinderen tussen 0 en 3 jaar en 5 solidaire woningen voor mannen tussen 40 en 60 jaar op een stuk grond in de Ons-Heerstraat. Het studiebureau wordt begin februari aangesteld en de werken zullen in 2019 van start gaan.

Project ‘Six Tunnels’

Dankzij dit project worden de tunnels onder de noord-zuidverbinding opgeknapt. Het doel van de herwaardering is om het centrum en de Marollen – momenteel van elkaar gescheiden door de spoorweg – opnieuw met elkaar te verbinden. In 2016 werd een oproep gelanceerd en werden artiesten gezocht voor de herwaardering van de zes tunnels. Inmiddels zijn de eerste twee artiesten geselecteerd. De artiesten Pepe Ivanova en Haseeb Ahmed zullen de tunnels van respectievelijk de Basse- en de Fonteinstraat een nieuw leven inblazen. Voor de vier overige tunnels zal in 2017 een nieuwe projectoproep gelanceerd worden.

Subjonction: herinrichting ruimtes onder de spoorweg

Net zoals bij ‘six tunnels’ beoogt het project ‘subjonction’ de verbinding tussen het centrum en de Marollen te verbeteren. Er werd een akkoord gesloten tussen de Stad Brussel en de NMBS om de ruimtes onder de spoorweg die tot op heden een onduidelijke status hadden te legaliseren. De Stad Brussel heeft hiervoor een erfpachtsovereenkomst getekend van 99 jaar. Hierin staat dat er werkzaamheden zullen ondernomen worden in het kader van het wijkcontract Jonction zodat deze ruimtes voldoen aan de vereiste normen van Infrabel. De leegstaande ruimtes onder de spoorweg zullen omgevormd worden tot toegankelijke culturele infrastructuur. Een deel van de ruimte is momenteel in gebruik door de vzw Recyclart.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.