Participatief budget voor Anneessenswijk

2

Vorige week hebben we initiatiefneemster Lotte Stoops en de vele vrijwilligers van Au Bord de L’Eau in de bloemetjes gezet. Vorig jaar ontvingen zij het participatief budget van de Stad Brussel. Het werd een ongelooflijk succes.

Dit jaar haalde de Anneessenswijk de titel en het geld binnen. Solidare-it! krijgt 35.000 euro om samen met de bewoners de noden van de wijk in kaart te brengen en een concreet project te realiseren dat hieraan beantwoordt. Dat klinkt misschien vaag, maar net dat maakt het participatief budget ook zo uniek: de Stad geeft 35.000 euro … maar weet nog niet aan wat het geld precies besteed gaat worden. De bewoners van de wijk zullen dat bepalen. Zij weten immers beter dan wie dan ook wat hun buurt echt nodig heeft. Vertrouwen in de bewoners is een centraal element van het participatief budget.

1.jpg

Bij de twee eerste edities (in Laken en in de Alhambrawijk) bleek dat vertrouwen volledig terecht en liep de samenwerking ontzettend goed. Maar ook als de zaken dit keer minder vlot zouden verlopen, is dat helemaal niet erg. Het is immers niet enkel het resultaat dat telt, maar ook het proces: bewoners die samen nadenken, van mening verschillen, naar elkaar luisteren, beslissingen nemen en samen de handen uit de mouwen steken. Solidare-it! heeft een bijzondere methodologie uitgewerkt om bewoners te betrekken. Hiermee konden ze de jury overtuigen.

Ook zin om overtuigd te worden? Kom naar de eerste participatieve bijeenkomst van het project op 26 januari  om 18u in IHECS, Stoofstraat 58, 1000 Brussel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.