Nederlandstalige school in de Zennestraat

Het zijn opnieuw spannende tijden voor de Brusselse ouders die hun peuters trachten in te schrijven in een Nederlandstalige kleuterschool. De plaatsen zijn beperkt, de vraag groot. Wij hebben alvast goed nieuws voor toekomstige ouders: de financiering voor de nieuwe Nederlandstalige basisschool in de Zennestraat is rond. Op de laatste Brusselse gemeenteraad van het jaar werd de begroting voor 2017 goedgekeurd.

Wat gaat er nu concreet gebeuren?

Het architectenbureau wordt aangesteld in 2017 en kan vervolgens starten met het uittekenen van de plannen.

Het wordt een gemengd gebouw: langs de straatkant komen de bureaus voor de directie en leerkrachten, met daarboven woningen die de Stad zal verhuren. De oude magazijnen achteraan (niet zichtbaar vanaf de straatkant) worden afgebroken. In de plaats komen splinternieuwe klasjes, een refter en een sportzaal. En een fijne speelplaats, uiteraard.

In 2018 zal de aannemer aangesteld worden en kunnen de werken starten.

Investeren in scholen en crèches

De Stad Brussel besteedt het grootste deel van haar budget aan scholen en crèches. De dagelijkse werking van de scholen en crèches kost ons per jaar ongeveer 50 miljoen (los van de kost van de leerkrachten, die door de gemeenschappen betaald wordt). Bovendien blijft de Stad investeren in nieuwe scholen en crèches en moeten oude schoolgebouwen onderhouden en gerenoveerd worden.

Wat de Nederlandstalige scholen van de Stad betreft, staan er twee grote projecten op stapel. Er is de uitbouw van een ware Mutsaardcampus in Neder-Over-Heembeek: nieuwe gebouwen voor de Koningin Astridschool (kleuter en basis) en Karel Buls (middelbaar) en een uitbreiding met respectievelijk 136 en 132 plaatsen.  Het paradepaardje blijft de gloednieuwe kleuter- en basisschool in de Zennestraat. Het gebouw ligt in de perimeter van wijkcontract Bloemenhof, waar ik de lege magazijnen in 2014 ontdekte.

Mijn collega Faouzia Harriche, bevoegd voor onderwijs, was meteen enthousiast. We zijn immers al meer dan 20 jaar op zoek naar een geschikte en betaalbare locatie voor een nieuwe Nederlandstalige school in de Vijfhoek! Ook minister Guy Vanhengel (binnen de VGC bevoegd voor onderwijs) besefte dat dit een gouden kans was en sprong op de kar.

De eerste steen zullen we leggen in 2018, de eerste kindjes zullen er warm onthaald worden bij aanvang van het nieuwe schooljaar in 2021.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.