It is in our self-interest to be very tender

oie_png

Ik hou van de kracht van woorden. Geschreven, gesproken of gezongen; de juiste zinnen kunnen je helemaal ondersteboven halen. Troost bieden als niets nog helpt, eenzaamheid verzachten, je tranen met tuiten doen huilen of zo hard laten lachen dat je net niet in je broek plast. In enkele woorden die maalstorm aan gedachten in je hoofd stroomlijnen.

2016 was het jaar dat woorden tekort schoten. Van jongeren die hun frustraties en radicaliserende gedachten op geen enkele andere wijze wisten te tonen dan door zich op te blazen. Van vrachtwagens die onverschrokken de feestende massa inrijden. Van kinderen die opgroeien in steden waar iedereen elkaar lijkt uit te moorden. Van woorden van angst en ongeloof; nee, toch ook niet hier, in ons Brussel.

2016 was het jaar dat woorden troost boden, waarin Brusselaars massaal hun emoties op het Beursplein uitschreven en zo deze stad weer veerkracht gaven.

2016 was het jaar dat we enkele van onze grootste muzikale helden verloren. Het jaar waarin vileine scheldpartijen de Amerikaanse verkiezingsstrijd beheersten. De gracieuze president die met zijn discours van hoop een bevolking wist te verenigen, moest plaats ruimen voor een potentaat die enkel weet hoe te beledigen en verdelen. Van taalkunstenaar tot haatzaaier. De twee uitersten van wat kan met woorden.

Zelfs voor een geboren optimist als ik was het een moeilijk jaar. Ik wil uitleggen aan mijn tweejarige dochter waarom een vrouw nog steeds geen president van de VS kan worden, maar een man die al heel zijn leven lang beschimpt en bepotelt wel. Ik vind er even de woorden niet voor. Ik pak haar dan maar eens goed vast en denk aan de zin die de Amerikaanse kunstenares Jenny Holzer op een theater in Chicago liet aanbrengen:
It is in our self-interest to be very tender”.

Ik wens je veel troost en tederheid in 2017.

oie_png (1).png

3 gedachtes over “It is in our self-interest to be very tender

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.