Kille winter: wat voorziet de Stad voor mensen die op straat leven?

Elk jaar opnieuw sterven mensen zonder thuis tijdens de kille wintermaanden in de straten van Brussel. Dat is onze stad onwaardig. Daarom organiseren de Stad en het Gewest (financiële ondersteuning van minister Pascal Smet) ook dit jaar weer winteropvang voor daklozen.

Concreet gaat het om 1.300 extra opvangplaatsen tot eind april. Samusocial coördineert de opvang en biedt daklozen niet alleen een slaapplaats, warme maaltijden, een douche, kleren en medische hulp, maar ook individuele psychosociale begeleiding.

Deze individuele begeleidingstrajecten zijn essentieel om samen op zoek te gaan naar oplossingen om niet langer op straat te moeten leven. Opvang is een pleister op de wonde, het uiteindelijke doel blijft ervoor zorgen dat iedere dakloze Brusselaar permanent gehuisvest en gere-integreerd wordt in de maatschappij.

oie_jpg-2

Nuttige informatie

De winteropvang voor individuele personen wordt alleen ’s nachts voorzien. Daklozen kunnen dagelijks vanaf 14u een plaats reserveren in de centra door te bellen naar het gratis nummer 0800 99 340. Voor mensen die dagelijks opvang nodig hebben en/of kwetsbaarder zijn dan anderen, wordt een plaats vrijgehouden zonder dat ze elke dag moeten bellen. Families met kinderen en de meest kwetsbare daklozen (met medische of psychologische problemen, slachtoffers van echtelijk geweld …) kunnen zowel overdag als ’s nachts terecht in de centra waar Samusocial gedurende het hele jaar opvang biedt.

Er zijn ook medische en psychosociale ploegen die ter plaatse gaan bij daklozen die geen opvang kunnen aanvragen door de situatie waarin ze zich bevinden of weigeren om in een centrum te slapen. Net zoals tijdens de rest van het jaar gaan de mobiele ploegen ook in de winter de straat op om hulp te bieden aan daklozen die vaak erg geïsoleerd leven.

Als je een dakloze bij jou in de buurt ziet die hulp kan gebruiken, bel dan 0800 99 340.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.