Een echte Kendell Geers voor de Bloemenhofwijk

Dankzij de wijkcontracten investeert de stad opnieuw in hedendaagse kunst. En wat voor kunst! Vorige week kreeg ik de eer om een topwerk, ontstaan uit een samenwerking tussen de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Kendell Geers én de bewoners van de Bloemenhofwijk, in te huldigen.

Melancholia. Het nieuwe kunstwerk in de Grootsermentstraat kreeg een erg poëtische naam. De vorm is hoekig en hermetisch en verwijst naar een gravure van Albrecht Dürer. Tegelijk is het een erg open werk, waarin de buurtbewoners zich kunnen herkennen: zij hebben oie_png.pnghun verhalen, namen, nagels in de klei gekrast, en zien die sporen nu vereeuwigd in brons. Zoals Kendell op de inhulding zei: “Ik hoop dat de buurtkinderen hier later met hun kleinkinderen naartoe komen en trots zeggen, kijk, dit heeft opa mee gemaakt.”

Kendell Geers is een fel bevraagd hedendaags kunstenaar van Zuid-Afrikaanse origine. Hij exposeerde  in gerenommeerde musea in Londen en New York. Meer weten over zijn werk? Lees dan zeker dit artikel in Knack Focus en neem een kijkje op zijn website. Vandaag woont en werkt Kendell in Brussel. Zijn atelier bevindt zich in de Bloemenhofwijk, vlakbij zijn Melancholia. Hij kent de bewoners en de wijk door en door. We waren erg vereerd om met hem te kunnen samenwerken.

Elk wijkcontract zijn kunstwerk. Daar gaan we voor. Melancholia siert de Bloemenhofwijk, en dit is nog maar het begin. Ook voor wijkcontracten Jonction en Bockstael zitten er artistieke projecten in het verschiet.

Met wijkcontract Jonction pakken we de zes tunnels onder de Noord-Zuidverbinding aan. Er werden reeds kunstenaars gezocht voor de eerste drie tunnels. Ook het Bockstaelplein krijgt een hedendaags kunstwerk. De projectoproep werd vorige week afgesloten. Voor beide projecten zullen de artiesten nog voor het einde van het jaar worden aangeduid. We werken steeds nauw samen met het Comité d’Art Urbain van de Stad Brussel, waarin experten hedendaagse kunst zetelen.

Lees ook het artikel op Bruzz.

Een gedachte over “Een echte Kendell Geers voor de Bloemenhofwijk

 1. Dag Ans,

  Proficiat met al je initiatieven !

  Je vergeet toch de vrouwelijke kunstenaars niet ?

  Wat Thurn & Tassis betreft, zou ik ook je aandacht willen vragen voor het tweede gebouw, het stapelhuis dat een unicum is op architectonisch vlak. Ik kan je daar uitleg over geven. Ik heb nog een uitgebreid archief daarover.

  En marge: een leuke foto met Frances !

  Heel hartelijk,

  Kameraadschappelijk,

  Lydia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.