De Masuiwijk verdient een prachtig Zennepark

De Masuiwijk is een echte transitwijk. Dat betekent dat het een wijk is waar veel nieuwkomers terecht komen bij aankomst in Brussel, maar opnieuw vertrekken zodra ze kunnen. De scholen in de buurt kennen een enorm verloop: kinderen die in het eerste leerjaar starten, zijn tegen de tijd dat ze naar het zesde overgaan, al lang weer verhuisd. Het gebrek aan ‘blijvers’ maakt het moeilijk om mensen te engageren voor hun wijk.

Met het wijkcontract heeft de Stad Brussel enorm in de Masuiwijk geïnvesteerd. Momenteel zitten we in de fase van de werven: er wordt volop gebouwd aan passiefwoningen (die verhuurd zullen worden aan een sociaal tarief), een crèche, een nieuw jeugdcentrum, nieuwe lokalen voor preventiedienst BRAVVO, en dus ook: een prachtig nieuw park in de oude Zennebedding. Het park werd aangelegd door Leefmilieu Brussel. Het merendeel van de woningen en infrastructuur die de Stad nu bouwt, ligt langs dit park.

Voor mij is het essentieel dat de Stad investeert in al haar wijken. Dat lijkt een evidentie, maar dat is het niet. Er gaan steeds meer stemmen op waarin gepleit wordt om vooral niet te investeren in transitwijken, zodat er plekken zijn in de stad waar nieuwkomers voor weinig geld een woning kunnen vinden. Goedkoop maar grimmig, zoiets. Ik begrijp de logica achter deze gedachte, maar toch verzet elke vezel in mijn lijf zich tegen de gedachte om sommige wijken dan maar ‘aan hun lot over te laten’.

Iedereen, ook nieuwkomers, verdienen een propere wijk, deftige huisvesting, mooie parkjes en speeltuinen, goede scholen. Het is aan ons om er voor te zorgen dat er voldoende kwaliteitsvolle sociale huisvesting aanwezig is, en dat huisjesmelkers geen kans krijgen. (lees hier een stuk dat ik al eerder schreef over het belang van stadsontwikkeling)

De Masuiwijk verdient dit Zennepark. Het eerste deel van het park is klaar, de volgende maanden worden deel 2 en 3 afgewerkt. Eind 2018 zou het helemaal af moeten zijn. Het ziet er nu al prachtig uit: een breed houten wandel- en fietspad verbindt een reeks collectieve moestuinen, banken en speelpleintjes (zie foto hierboven). Het wordt een erg lange groene long (1,2 km) die dwars door de wijk helemaal tot aan het kanaal zal lopen.

Op termijn zou er een brug over het kanaal moeten komen, zodat we het Zennepark kunnen verbinden met de reeks opeenvolgende pocketparks die we aan de overkant met het wijkcontract Bockstael ontwikkelen. Dit zou het mogelijk moeten maken om veilig en ‘in het groen’ van het Gaucheretplein in Schaarbeek tot aan het Bockstaelplein in Laken te wandelen/fietsen. Meer uitleg over het Zennepark vind je in dit artikel van Bruzz.

Zaterdag 24 september op 14u wordt het eerste deel van het park (het deel tussen de helihavenlaan en de Masuistraat) plechtig geopend. Iedereen is welkom!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.