Nieuwjaarsbrief

voetgangerszone
Foto: Hylke Gryseels

Beste voetgangerszone, Cher piétonnier,

Januari is halfweg, de kerstmarkt is afgebroken, de feestjurk weer opgeborgen. Ik ben dus rijkelijk laat met deze nieuwjaarsbrief. Toch, ik wou je schrijven, om je het allerbeste te wensen voor 2016.

Lieve voetgangerszone, je bent nog maar een half jaar oud, maar je peuterjaren zijn niet onbesproken. We kunnen gerust spreken van een zware kindertijd. Het is waar, je bent een lelijke baby.  Een leuk en actief kind, dat wel, maar geen streling voor het oog. Dat is niet erg, zelfs lelijke baby’s worden vaak bloedmooie celebrities. Het is hoog tijd dat de werven starten, dat men ziet hoe schoon jij gaat worden.

We moeten ook erkennen: je communicatie was werkelijk niet top. Je werd beschimpt, bespot, uitgescholden voor het rot van de straat. En jij, jij stak je kop in kas. Stil en somber, wachtend op het einde van de storm. Wel, het wordt tijd dat je in de tegenaanval gaat. Recht de schouders, borst omhoog, verdedig jezelf. Laat ons zien wat je in je mars hebt, toon je kracht. Want men tracht voortdurend aan jou te morrelen, stukjes af te breken, over je heen te rijden.

Jouw zwijgen heeft tot verwarring geleid. De mensen denken dat je krimpt. Niets is minder waar! De Zuidstraat blijft autovrij, en ook het Brouckèreplein houdt stand: daar verhuist het baanvak simpelweg naar de overkant van het plein. Je bent zelfs nog wat gegroeid: het Olivetenhof, een extra stuk Kolenmarkt en straks waarschijnlijk ook de Eikstraat worden autovrij. Goed gedaan.

De terreurdreiging heeft je niet geholpen. Je werd plots zo leeg. Maar ondertussen zijn de tanks vertrokken, en de mensen terug. Omdat de ogen van al onze agenten op potentiele terroristen waren gericht, was er minder aandacht voor automobilisten die jouw ruimte niet respecteerden. Grijpgrage banden begonnen je lijf te betasten. Ondertussen is orde op zaken gesteld; overtreders worden weer op het matje geroepen en bestraft.

Jouw geboorte heeft het verkeer in de omliggende straten flink door elkaar geschud. Sommige straten zijn er nog altijd niet van bekomen. Het kan niet de bedoeling zijn dat jouw auto’s zich naar de omliggende straten verplaatsen. Om de hinder te beperken, past de Stad voortdurend dingen aan. Straten veranderen opnieuw van richting, zoals de Lemonnierlaan. Daar wordt een dubbele eenrichtingsbaan in twee richtingen geplaatst, om de verkeersdruk in de omliggende wijken te doen dalen. Soms is de oplossing niet duidelijk, zoals in de Anderlechtsesteenweg, en organiseren we een bevraging van de bewoners, om samen tot een plan te komen dat werkt voor de buurt.

Lieve voetgangerszone, ik heb er vertrouwen in. Kinderziektes zijn er om uit te zieken. Bussen, fietsers, voetgangers, ze verdienen allemaal meer plaats in en rond jouw hart. Het is soms trekken en zwoegen, maar we komen er wel. Stap voor stap. In 2018 ben je volgroeid en de ster van de stad.

Cher piétonnier, het komt goed. Je bent geen kind om met het badwater weg te gooien. Je verdient onze steun. Iedereen kent het sprookje van het lelijke eendje dat een prachtige zwaan werd. Moge 2016 het jaar van jouw groeispurt worden.

Dikke kus,

Ans

Meer weten? Lijst overzicht wijzigingen, Circulatieplan vijfhoek, Voetgangerszone vijfhoek

Een gedachte over “Nieuwjaarsbrief

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.