Brussel antwoordt met cultuur

projectoproep

We lanceerden een nieuwe projectoproep voor lokale culturele projecten in 2016.

In 2015 investeerde de Stad Brussel 76.000 euro in lokale socio-culturele projecten. In 2016 gaan de middelen voor het lokaal Nederlandstalig cultuurbeleid nog met 10.000 euro naar omhoog. Ik kies bewust voor een verhoging van middelen: wanneer er angst en wantrouwen heerst, is het belangrijk om te investeren in cultuur, het cement van onze samenleving. De filosofie van de nieuwe projectoproep blijft dezelfde: we investeren in projecten die de Brusselaars stimuleren om zich te overstijgen, hun wereld/hun wijk open te breken en nieuwe banden te smeden.

“Zij willen terreur, we antwoorden met cultuur, die sterker is dan onwetendheid”. Dit zijn de woorden van Italiaanse premier Matteo Renzi. Hij trekt voor elke euro die extra naar veiligheid gaat, een euro uit voor cultuur.

Het lijkt misschien naïef om in tijden van terreurdreiging te hameren op het belang van cultuur, maar dat is het niet. Cultuur is het cement van onze maatschappij. Het houdt onze samenleving bij elkaar. Dat samenleven heeft de afgelopen weken serieuze deuken opgelopen. De gevolgen van een week Brussel bij niveau 4 zijn dramatisch. En dan heb ik het niet eens over de economische gevolgen. Maar over de spanning, het wantrouwen, de angst die gecreëerd werd. Het ‘wij’ tegen ‘zij’. Met het lokaal cultuurbeleid van de Stad Brussel proberen we die verdeeldheid net te overbruggen. We kiezen voor projecten die bereid zijn uit hun veilige cocon stappen, nieuwe samenwerkingsverbanden opzoeken en een constructieve bijdrage leveren aan dat diverse Brusselse samenleven.

Het Nederlandstalig lokaal cultuurbeleid van de Stad Brussel steunt op twee pijlers: enerzijds de convenanten met de grote culturele huizen, die structureel ondersteunt worden, en anders een jaarlijkse projectoproep voor kleinschaligere socio-culturele initiatieven van verenigingen, bewoners en artiesten. Dit jaar dienden 55 projecten een voorstel in. Deze werden voorgelegd aan de cultuurraad van de Stad Brussel, die advies uitbracht bij de schepen. Uiteindelijk werden 35 projecten geselecteerd en voorgedragen aan het College en de Gemeenteraad (Lijst met geselecteerde projecten). Ze ontvangen een subsidie tussen 250 euro en 5.000 euro ontvangen. In totaal investeerde de Stad Brussel 78.000 euro in de projecten die het best beantwoordden aan de hoofdgedachte waarrond het lokaal cultuurbeleidsplan van de Stad Brussel is opgebouwd (“openbreken”) en aan de doelstellingen die we voor 2015 uit dit plan hadden geselecteerd (culturele variatie, experiment, cultuurparticipatie, cultuureducatie).

Onder de geselecteerde projecten is onder andere ‘hattrick’, een project van BX Youth. Dankzij de ondersteuning van de Stad organiseert de voetbalclub van Vincent Kompany naast sport onder andere muziekworkshops met als doel een eigen Brusselse percussieband op te richten. Verder worden middelen vrijgemaakt voor de Buurtwinkel, die creatieve ateliers zal organiseren en culturele excursies voor mensen in armoede. En Mirte Kortebeek, een inwoner uit Laken, krijgt middelen om een buurtfeest te organiseren in samenwerking met de inwoners van haar wijk. De bedoeling is om na te gaan bij de bewoners of er interesse is om een paviljoen van de Stad om te vormen tot culturele ontmoetingsplaats voor jong en oud.

De Stad lanceerde ook de projectoproep voor het lokaal cultuurbeleid in 2016. We zijn ondertussen toe aan de derde editie. De oproep zal breed verspreid worden, zodat we ook minder evidente socio-culturele partners bereiken. Om inhoudelijk ambitieuze en breed gedragen projecten te stimuleren, trokken we het maximumbudget per project op: in 2016 kunnen projecten tot 7.500 euro aan financiële ondersteuning ontvangen.

Een gedachte over “Brussel antwoordt met cultuur

  1. beste ans, fijn dit te lezen.
    persoonlijk vind ik dat brussel nog altijd een gepriviligeerde plek is om een stevig schildersmarkt uit de grond te stampen. je bereikt er zoveel mensen mee uit werkelijk alle lagen van de bevolking en het zou een heerlijke positieve en creatieve meerwaarde voor de hele stad zijn. Ik heb niet stilgezeten en heb ondertussen het geschikte pleintje gevonden voor het organiseren van de montmartre/bruxsel. graag nog eens een keertje contact . met vriendelijke groeten, linda torfs
    http://www.lambermontmartre.be

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.