Dienstencentrum De Harmonie wordt 40

12087264_746364402157248_3956147159032275678_o

Mijnheer de voorzitter,                                                                                                  Personeelsleden en dagelijkse gasten van de Harmonie,

Het doet me veel plezier om hier vandaag samen jullie 40ste verjaardag te mogen vieren. Het is koud buiten, maar hierbinnen is het warm.

Dat is wat jullie al 40jaar lang zijn in de Noordwijk: een warme thuis, een open huis, een gezellige ontmoetingsplek, de steun en toeverlaat van vele bewoners, een baken in de buurt.

In naam van het College van Burgemeester en Schepenen van de Stad Brussel – en ik moet bij deze onze burgemeester verontschuldigen- wil ik jullie graag van harte danken voor het belangrijke werk dat jullie hier al decennia leveren.

De Noordwijk heeft een bewogen geschiedenis: de vele kantoortorens die hier zijn neer geplant, hebben de wijk ontmenselijkt. Initiatieven zoals jullie dienstencentrum zetten de mens terug centraal, zorgen er voor dat de bewoners opleven. Er wordt hier in de Noordwijk niet enkel gewerkt en gependeld, er wordt hier ook gewoond en geleefd. Die ‘menselijkheid’ was nodig, decennia geleden als antwoord op het Manhattanplan dat van de Noordwijk een nieuw Word Trade Center wilde maken, en die ‘menselijkheid’ heeft niet aan belang ingeboet. Jullie werking is vandaag even broodnodig als 40 jaar geleden. Deze buurt heeft jullie even hard nodig als toen.

Een huis zijn dat open staat voor iedereen, dat helpt, met een warme maaltijd, een luisterend oor, door er gewoon te zijn. Het lijkt een evidentie, maar dat is het niet. Toch niet in het huidige klimaat. De grondstroom teert vandaag op wantrouwen. Er wordt ons wijsgemaakt dat achter elke hoek een gevaar dreigt, iedereen is een potentiële profiteur, en de buren zijn niet te vertrouwen zijn (zeker als ze een andere kleur hebben). Wanneer er iets misloopt, is het je eigen schuld. Trek uw plan.

Gelukkig zijn er nog plekken waar mededogen heerst; jullie zij er één van.

Zet je schrap voor het gevaarlijkste idee ooit: de meeste mensen deugen’. Het zijn de woorden van schrijver Rutger Bergman, maar ik hadden het zelf niet beter kunnen formuleren. Hij schreef een politiek pamflet geïnspireerd door het levensverhaal van de Russische prins Kropotkin. Zijn belangrijkste boodschap? Vertrouwen, vertrouwen, vertrouwen.

“Wat als scholen, bedrijven en overheden uitgaan van het goede in de mens? Wat als we onze neiging tot vertrouwen en samenwerking centraal stellen – een neiging die evengoed een evolutionaire basis heeft van honderden miljoenen jaren oud?”

Wel, dat is wat jullie doen. Het is niet altijd makkelijk, sociaal werk is nooit makkelijk. Jullie bieden jullie gasten niet alleen een maaltijd, een cursus, een activiteit, een kop koffie, een babbel, hulp aan huis, maar jullie geven hen ook vertrouwen. Vertrouwen in wie ze zijn, in wat ze kunnen. En met dat vertrouwen komt waardigheid. Dat is wat elke mens wilt, hoeveel hij/zij ook verloren heeft, zijn trots en waardigheid behouden.

Niet heel de tijd alleen zijn, een gesprek kunnen voeren over de banaalste dingen der levens, het weer, de files, die pijn in de heup, of het zicht dat wat achteruit gaat. Het belang van small talk als olie van onze samenleving wordt schromelijk onderschat. Dat gesprekje, hoe kort en futiel ook, houdt mensen op de been. En is daarom zo veel crucialer dan welke speech van welke politicus ook. Ik ga het hier vanavond dan ook bij laten.

De Stad Brussel wenst jullie nog een fantastische toekomst. Doe vooral zo verder. Proficiat.

Ans Persoons, 16 oktober 2015

2 gedachtes over “Dienstencentrum De Harmonie wordt 40

  1. Beste Ans,
    Fijne speech voor een fijn dienstencentrum. Dat is passend. En maakt me ook blij omdat mijn zoon er werkt. Het zal ze daar een hart onder de riem wezen.
    Wat ik me terzijde afvroeg: kantoortorens die hier zijn neer gepland. Is dat niet geplant met een t of nog anders ‘gepoot’?

    Met vriendelijke groeten,
    Erik

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.