Beste Mark, ik nodig je uit op vadrouille in Brussel

logokinderenstadklein

Geachte Heer Demesmaeker,

Hartelijk dank voor uw schrijven. Uit uw lange brief kon ik opmaken dat u een probleem heeft met het nieuwe logo van de Stad Brussel. U bent niet de enige. Nieuwe logo’s leiden zelden tot eensgezindheid. Er zijn mensen die vinden dat het embleem lijkt op de vlag van IS, anderen vinden het heiligschennis om aan de Sint-Michiel te raken en ook de kleuren vallen niet bij iedereen in de smaak. Het logo wordt al kortweg ‘den Batman’ genoemd. Ieder zijn meug, les goûts et les couleurs, weet u wel.

Verdorie, mijn brief is nog maar 5 zinnen lang en er staat al een zinnetje Frans in. Het zou niet mogen voor de Vlaamse schepen in de hoofdstad! Mijn taak zou er immers in moeten bestaan om te waken over de tweetaligheid van het taalgebruik hier in Brussel. Met een grote loep vertalingen nalezen. Helaas, ik moet bekennen: ik heb helemaal geen tijd om alle publicaties die de Stad uitgeeft te checken op de correctheid van het Vlaams, ik heb het namelijk veel te druk. Ik zit hier namelijk niet voor de vorm: naast Nederlandstalige aangelegenheden heb ik ook de wijkcontracten en participatie onder mijn vleugels.

In het schepencollege verdedig ik de belangen van álle Brusselaars, welke talen ze ook mogen spreken. Ik schrijf hier bewust talen in het meervoud. U mag dan nog steeds de behoefte hebben alles en iedereen op te delen in hokjes, de Brusselse realiteit is divers, meertalig en niet op te delen in vakjes.

Ah ja, dat logo dus. Ik gebruik de afkorting BXL, net zoals vele andere Brusselaars. Daarom werd het ook overgenomen in het logo. De meeste mensen, zeker de jongeren, staan er niet eens bij stil dat het een Franstalige afkorting is, het overstijgt taal. Brussel wordt BXL, Molenbeek wordt Molem. Zo gaat dat er aan toe in ‘Onze stad/ notre ville’ (de baseline bij het logo): mensen switchen tussen talen, vinden nieuwe begrippen uit, spreken een Nederlands doorspekt met Frans of een Frans met woorden van een beetje overal. BXL heeft niets meer van doen met een taalstrijd uit het verleden. BXL is het Brussels van Stromae die tijdens het feest van de Franstalige gemeenschap op de Grote Markt vroeg of het publiek ook Nederlands sprak. Een soort modern straat-Brussels met wereldse invloeden. Een bastaardtaal. Ach, het belangrijkste is dat we elkaar verstaan, hier in deze capitale.

U vraagt zich af wat uw collegae Europees Parlementsleden hier niet van moeten denken. Het toeval wil dat ik de Europese expat-wereld zeer goed ken. Ik kan u met kennis van zaken zeggen: dat BXL logo -of het feit dat het een miskenning van het Vlaamse karakter van de hoofdstad zou zijn- they could not care less. Waar zij zich druk over maken: efficiënte, klantvriendelijke dienstverlening (als het kan ook in het Engels), en voor de rest willen ze net hetzelfde als alle andere Brusselaars: kwaliteitsvol onderwijs, groen in de buurt, propere, veilige straten.

U schrijft dat de gemiddelde expat amper verder komt dan het Luxemburgplein. Ik nodig u uit om wat meer buiten te komen in Brussel. Als u mijn uitnodiging aanvaardt, neem ik u graag mee op vadrouille. Dan kan u met eigen ogen zien dat Vlaamse culturele instellingen als de Beursschouwburg, het Kaaitheater of de KVS heel wat expats weten te trekken. Dat wanneer Vlaanderen geassocieerd wordt met creativiteit, openheid, vernieuwing, … het wel een internationaal publiek weet te verleiden. Dat Europeanen de meertaligheid en service-mindedness van de gemiddelde Vlaamse ondernemer kunnen waarderen. Dat steeds meer expats Nederlandse les volgen. Dat als Vlaanderen zich opent tot de wereld, het nog aantrekkelijker wordt. D’office.

Vriendelijke groeten,
Ans Persoons (sp.a)

5 gedachtes over “Beste Mark, ik nodig je uit op vadrouille in Brussel

  1. 100% met je eens. En bedankt dat jij voor ons antwoordt. Ik heb niet langer de moed om zo’n mensen nog van wederwoord te dienen. De toekomst ligt elders. En hopelijk zal hij dat nooit inzien.

  2. Mooi dat je het hebt over “kwaliteitsvol onderwijs”. Alleen , dat is er niet ! Ik woon in de vijfhoek, en bij gebrek aan plaats in de Brusselse scholen gaan mijn kinderen naar school in Tervuren. Jammer , dichter bij huis zou leuk geweest zijn. Dan moeten ze niet iedere schooldag om 7 uur opstaan om in de file te gaan staan. En dankzij het nieuwe verkeersplan ben ik nu dagelijks 2 uur langer onderweg om ze te gaan brengen en halen. Het enige positieve aan dit gebeuren is dat ik ook veel expat’s heb leren kennen in Tervuren. Een verrijking voor mij en mijn kinderen. Deze mensen houden van BrX, maar komen er zo weinig mogelijk. Hou zou dat komen ?

  3. Beste Ans, ik begrijp je redenering, en ik wil best aannemen dat je inderdaad dacht dat niemand daar nog over struikelt.De realiteit is dus anders, er zijn wel degelijk Vlamingen in Brussel, de rand en daarbuiten zijn, die nog wèl die gevoeligheid hebben, en dat zijn heus niet allemaal (extreem-)rechtse ijzervreters. Misschien eens op bezoek gaan bij onze kameraad Leo Peeters (je weet wel, van de omzendbrief…).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.