Poep in de ogen!

brussel2014
Ik viel maandagavond toevallig al zappend op Reyers Laat. Er waren 4 mannen te gast. Het ging over Brussel. Aanleiding was de gruwelijke schietpartij in Molenbeek. Iedereen, werkelijk elke Brusselaar, is geschokt door dit geweld. Elke Brusselaar, welke taal hij ook spreekt, hoopt dat ze de daders snel te pakken krijgen en zwaar straffen.
De daders van deze feiten zijn jammer genoeg nog niet gekend. Maar bij Reyers Laat wisten ze wel beter: het zijn die ‘kutmarokkanen’. Ook de oorzaak van het indicent was hen bekend: ‘de integratie is mislukt’. En we moeten stoppen met excuus-mohameds achter de kassa van onze culturele centra te zetten.
Ik, en vele Brusselaars met mij, keken met stijgende verbazing en krullende tenen naar het opbod aan Brusselweetjes op onze nationale zender. Je roept ‘maar dat heeft er niks mee te maken’ naar je tv. Je wil vertellen over Joe Van Holsbeek, toen de ganse Marokkaanse gemeenschap zich publiekelijk moest excuseren voor feiten die –achteraf- door jonge Polen bleken gepleegd. Je wil ‘het is niet zo simpel, deze stad heeft vele gezichten’ gillen. En ook: kom aub eens kijken naar wat in Brussel wel goed loopt, omdat zoveel mensen elke dag opnieuw hun best doen om dat multicultureel samenleven in Brussel leefbaar en vaak mooi te maken.
Ik was ergens ook opgelucht dat ik niet rond de tafel zat, daar bij de mannen van Reyers Laat. Want het verhaal van Brussel is niet gemakkelijk uit te leggen. Het gaat over sociaal-economische achterstand, kansen creëeren en over straffen waar nodig. Over projecten die te lang aanslepen. Politieke keuzes die niet gemaakt worden. Hangjongeren in een stad vol potentieel. Over Marrokaanse stand-up comedians die met de eigen gemeenschap lachen en volle zalen trekken. Over eenzame bejaarden die samen met nieuwkomers in de Anneessenswijk moestuintjes onderhouden. Over Afrikaanse mama’s die de stad te vuil vinden.
Probeer je wat nuance te brengen, dan reagereert men verontwaardigd: ‘dus jij vindt het normaal dat de vreemdelingen onze mensen neerschieten in Brussel!’  NEE DAT VIND IK NIET, MAAR …. de argumenten die je aanhaalt doen er niet toe, want jij bent diegene die geweld vergoeielijkt.
Wij Brusselaars weten ondertussen: gebeurt er iets vreselijks in Brussel, dan volgen daags ‘de opiniestukken’. De Standaard zorgde gisteren voor de kers op de taart. Op twitter liet de krant de vraag ‘Is het een opgave om in Brussel te wonen?’ los: 140 tekens gebald gal spuwen op de hoofdstad.
Eerlijk: ik heb getwijfeld toen Radio 1 mij vroeg om in de Ochtend mijn verhaal over Brussel te doen. Omdat ik het beu ben dat wij Brusselaars vooral gevraagd worden om Brussel te verdedigen na een negatief incident, nooit om te getuigen over een succesverhaal. Omdat ik weet dat nuance niet blijft hangen. Omdat ik geen zin had in scheldpartijen op facebook en twitter, over ‘linkse ratten met poep in de ogen’ (ik ben gestopt met lezen).
Als een meisje verkracht en vermoord wordt in Gent, is iedereen terecht geschokt. Maar de Stad Gent blijft buiten spel. Geen enkele Gentenaar moet verklaren waarom hij –ondanks de gruwelijke feiten- nog steeds graag in Gent woont. “Hoe, wat, gij durft nog buiten komen om 4u ’s nachts aan de Brugse Poort, wil je daarmee zeggen dat het niet erg is dat er meisjes verkracht worden?”
We zijn geen stel masochisten. We wonen hier vrijwillig en graag. We zijn ons, net omwille van het feit dat we van Brussel houden, zeer goed bewust van de problemen en uitdagingen in deze stad.  Het kan dus, graag in Brussel wonen, zich er veilig voelen en tegelijk vinden dat het volstrekt ontoelaatbaar is dat mensen neergeschoten worden op straat. Of de slachtoffers nu Vlaams, Marokkaans of wat dan ook zijn.  En dat gaan we hardop blijven zeggen.

7 gedachtes over “Poep in de ogen!

  1. Beste Ans, constructieve bijdrage, maar volgens mij gaat die vgl met Gent gaat gewoon niet op. Vrienden van mij die in Molenbeek/Schaarbeek wonen/woonden werden op regelmatige basis beroofd, bedreigd, autoruiten stuk… Femmes de la Rue toont ook het systematisch vernederen van vrouwen die er te Westers bijlopen in bepaalde wijken… Marc Didden verdedigt Brussel vandaag in de krant maar geeft ook aan dat er politionele NO GO zones zijn in het stadscentrum… Dit soort toestanden vind je NERGENS in Gent. En ik heb 3 jaar in Londen gewoond en ook daar vind je dit soort wijken/buurten gewoon niet. Waarmee ik zeker niet wil zeggen dat de schuld bij één bepaalde bevolkingsgroep ligt, want dit is een ander debat.

  2. Gent wordt toch beter beheerd dan Brussel (welk Brussel bedoelt men?). “Brussel Hoofdstedelijk Gewest” is een kluwen waarin eenheid in het beleid ontbreekt: 1 bouwbeleid, 1 politiezone, 1 verdeling van de gelden, 1 OCMW, 1 enz als dat niet vlug kan (had vorige eeuw al moeten gebeuren) maak je plaatselijke kankerplekken. De reactie van de bewoner van “Brussel” moet niet emotioneel voor Zijn of Haar Stad zijn “envers et contre tout changement”, maar tegen de politiekers die die kentering onmogelijk maken. Men heeft jullie frans-vlaams zand in de ogen gestrooid, en nu komt er volop kut-marrokaans en bulgaars zand bovenop. Overstijg dat, eis een uniform beleid gericht op de noden van jullie Brusselse StadsGewest, schaf Molenbeek en Ukkel als tegenpolen af !

  3. Iemand zomaar neerschieten, hoe kun je daar in godsnaam enige nuance in brengen ??? Dan mag je nog al de postieve dingen opsommen die in Brussel gebeuren, daar gaat het op dat moment toch helemaal niet om! De familie van het slachtoffer zal daar heel blij mee zijn, met zo een uitleg. Maar bon, we weten al langer dan dergelijke misdaden door een bepaalde partij omschreven worden als “fait divers”. Op naar de volgende !

  4. Dag Ans,
    nuancering vind je al bijna helemaal niet in de pers. In een tijd dat je in het nieuws alles op 1 minuut moet kunnen verteld hebben, dat zelfs in zogenaamde duidingsprogramma’s weinig of geen achtergrond informatiegegeven wordt moet je ook geen nuance verwachten.
    De valluik zit er makkelijk in om heel snel een hele bevolkingsgroep te gaan be (of eerder ver)oordelen op basis van het gedrag van enkelen. Ik ben zelf werkzaam bij de politie en weiger te geloven dat alle Marokanen slecht zijn. We hebben vroeger eenzelfde beeld gehad van de Italianen. Dit gaat trouwens voorbij aan de complexiteit dat heel wat van de probleemjongeren Belg zijn en dikwijls geen binding meer hebben met Marokko, ongeacht hun afkomst. Het zou trouwens ook te simplistisch zijn om te stellen dat alle jongeren van Marokaanse afkomst crimineel zijn alsof er een criminaliteitsgen zou bestaan (het zou ons werk er een pak makkelijker op maken als dit wel bestond).
    Wat heel wat complexer is, is om te achterhalen waarom sommige jongeren een dergelijk gedrag vertonen. De oplossing daarvoor is niet simpel en neen dit is geen pleidooi om wat met geld te gaan rondstrooien en te denken dat alles dan goed komt. Als je er echter voor zorgt in een maatschapij dat mensen niet op hun competenties beoordeeld worden maar op hun huidskleur krijg je een hoop frustaties die bij een aantal leiden tot ongewenst gedrag. Het is duidelijk dat de dader(s) van deze feiten hard moeten aangepakt worden niet omdat ze van afkomst X of Y zijn maar omdat ze ontoelaatbaar gedrag vertonen, maar de maatschapij dient zich los van het individuele geval af te vragen hoe het komt dat sommigen tot een dergelijk gedrag evolueren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.