Vooroordelen

grote_markt_autoparkeerplaats_cmyk

Het is even schrikken: de Grote Markt die helemaal vol geparkeerd staat met auto’s. Vandaag lijkt het ondenkbaar, maar vroeger was dit een alledaags beeld. Ik moest aan deze foto denken toen ik enkele handelaars van de Vismarkt hoorde klagen dat ze door de heraanleg van het plein klanten vrezen te verliezen. Die heraanleg was broodnodig: de voetpaden waren super smal en in zeer slechte staat, het wegdek een mijnenveld van losse kasseien. Eén grote ellende voor voetgangers en fietsers. En nu er eindelijk beterschap op komst is, zeurt men. Want er zullen enkele parkeerplaatsen verdwijnen.

Het is moeilijk te begrijpen dat sommige handelaars blijven geloven dat minder parkeerplaatsen automatisch minder klanten betekent. Het volstaat even te gaan luisteren bij de collega’s op de Oude Graanmarkt of de Grote Markt (allebei autovrij) om te weten dat hun restaurants en cafés floreren als nooit te voren.

De Vismarkt wordt niet autovrij, alleen ietsje minder autovriendelijk. Aan overdekte parkeertorens in de buurt is geen gebrek. Er blijft meer dan voldoende leveringszone beschikbaar. Bij mooi weer zullen de restaurants terrassen kunnen zetten. De klanten zullen zonder risico op een verstuikte voet tot aan hun zaak kunnen wandelen. Fietsers en voetgangers zullen niet langer een grote bocht rond de Vismarkt maken, maar blijven hangen bij de vele cafés en restaurants. Er wachten hen gouden tijden!

Het autovrij maken van de Grote Markt stuitte destijds op verzet. Vandaag is het een evidentie en een commercieel succes. Einstein wist het al: “Een vooroordeel is moeilijker te splitsen dan een atoom”.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.